Te invităm în reședința Ambasadorului Franței

0

Te invităm în reședința Ambasadorului Franței – Casa Lux este prima revistă invitată să descopere noua ambianță conturată cu puțin timp în urmă într-una dintre cele mai frumoase reședințe ale unui ambasador străin în țara noastră. Te invităm să-i treci pragul alături de noi și să admiri decorul elegant.

ambasada-dining

Este una dintre cele mai frumoase clădiri retro din București, a cărei istorie a fost mereu legată de Franța. În 1880, această țară a stabilit legături diplomatice cu România, iar nouă ani mai târziu a început construcția acestui edificiu superb.

ambasada-dining-detaliu-2

Cum a început povestea acestui loc?

ambasada-dining-detaliu


Într-o primă fază, proiectul a fost gândit pentru a servi drept cancelarie și locuință privată. În primii ani de la finalizarea ei, clădirea a fost închiriată statului francez, iar în 1919 a fost cumpărată de Franța contra sumei de 400.000 franci-aur. Tranzacția a fost făcută în prezența unor somități ale vremii, respectiv actul de vânzare a fost parafat de prințul moștenitor Ferdinand și prințesa Maria, precum și de ministrul de Coutouly, invitat la recepția de inaugurare.

ambasada-scara

Cu o compartimentare interioară extrem de bine gândită, clădirea s-a dovedit a fi totuși prea mică pentru a găzdui misiunea diplomatică. De aceea, în 1938, s-a decis ca aceasta să devină reședința ambasadorului Franței.

ambasada-salon-verde

Detalii savuroase despre reședința Ambasadorului Franței

ambasada-salon

Un aspect interesant legat de această construcție se referă la arhitectul care a semnat proiectul. Contrar așteptărilor, el nu era nici francez, nici român, ci un olandez. Se numea Josephus Schiffe-leers și era stabilit în țara noastră. Acesta a reușit să surprindă în elementele arhitectonice rafinate întreaga bogăție de influențe franțuzești, care erau la mare modă în acea perioadă în România.

ambsada-biblioteca

De exemplu, la început, plafonul somptuosului hol de la intrare era placat cu sticlă, lăsând astfel lumina să se reverse. La una dintre renovări, acest luminator a fost zidit, din motive de siguranță a structurii. Indiferent de schimbările pe care le-a suferit de-a lungul anilor, această clădire poartă prestanța și strălucirea unui stil arhitectonic inconfundabil. 

ambasada-intrare

Text: Mariana Nicolae, Foto: Sorin Iacob

Te invităm în reședința Ambasadorului Franței este titlul unui articol publicat în revista Casa Lux/ianuarie 2016.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply