4 date surprinzătoare despre lumina din casa ta. Cum îți influențează starea de spirit și sănătatea

0

corpuri de iluminatCasa ta și felul în care alegi să o decorezi îți influețează mai mult decât crezi întreaga viață. Starea ta de spirit, puterea de concentrare și sănătatea ta generală sunt marcate de felul în care arată casa ta și de energia din locuință. Lumina joacă unul dintre cele mai importante roluri în decorul casei.

Iată câteva date foarte interesante despre iluminatul locuinței și despre cum ar trebui să amplasezi corpurile de iluminat în așa fel încât să te simți bine din toate punctele de vedere:

 

  • Nu folosi același tip de iluminat în toate camerele

 

Suntem obișnuiți să avem peste tot în casă o lustră clasică, în mijlocul tavanului, însă această modalitate de a lumina casa nu este neaparat una în avantajul nostru. În dormitor ai nevoie de alt tip de lumină față de living, spre exemplu.

Folosește-te de veioze, lampadare și diverse tipuri de becuri pentru a crea atmosfera potrivită pentru fiecare cameră. Citește aici ideile cele mai bune de iluminare pentru fiecare încăpere, de la sufragerie și dormitor la bucătărie și camera copiilor. Vei găsi printre ele sfaturi de la profesioniști, iar cu ajutorul lor vei reuși să-ți transformi casa, dar și starea de spirit, prin simpla schimbare a corpurilor de iluminat din casă.

 

  • Luminile potrivite te ajută să dormi mai bine

 

Luminile din casă contează foarte mult atunci când vine vorba despre odihnă. Cele mai importante când vine vorba de somn sunt cele din dormitor, bineînțeles. Totuși, dacă obișnuiești să te uiți la televizor în living înainte să mergi la culcare, și luminile din această încăpere ar trebui gândite pentru a te ajuta să te odihnești mai bine. Știm cu toții că somnul și odihna de calitate sunt esențiale pentru sănătatea organismului, așa că este limpede că lumina joacă un rol important din acest punct de vedere.

Amplasează o lampă cu o lumină slabă pe noptieră sau chiar deasupra patului. Starea de somnolență este influențată de lumina din cameră, iar dacă este prea puternică, vei adormi mult mai târziu și nu vei avea parte de un somn de calitate. Pentru un somn odihnitor ar trebui să faci trecerea de la lumina puternică din living, la iluminatul cu un lampadar a livingului atunci când se apropie ora de culcare, apoi la lumina slabă a unei lămpi din dormitor și apoi întuneric total pentru somn. Este ritmul normal pentru organismul nostru, cel natural și cel recomandat.

 

  • Cum să folosești lumina pentru a-ți spori puterea de concentrare

 

Există o strânsă legătură între lumină, puterea de concentrare și, în speță, productivitatea fiecăruia dintre noi. Lumina naturală este cea mai recomandată când vine vorba despre un spațiu în care se depune un intens efort intelectual. Așadar, în cazul în care îți amenajezi un birou în propria casă încăperea respectivă ar trebui să aibă ferestre cât mai mari și care să nu fi umbrite de copaci. Și proiectanții clădirilor de birouri știu foarte vine acest lucru, așa că mai toate clădirile de birouri moderne au ferestre de mari dimensiuni.

Pentru o putere de concentrare sporită, ai nevoie de lumină din plin. În caz contrar, organismul va asocia lumina slabă cu venirea nopții și va începe secreția de melatonină, hormonul somnului. Dacă obișnuiești să lucrezi până târziu, asigură-te că în birou ai o sursă de lumină foarte bună.

 

  • Legătura dintre lumina din casă și emoțiile tale

 

Un studiu citat de publicația The Huffington Post a relevat faptul că lumina are un impact foarte puternic asupra emoțiilor noastre. Probabil ai observat deja că în zilele însorite simți că ai mai multă energie, ești mai productiv și te simți mai optimist, însă psihologii au relevat că aceleași efecte le are și lumina din casă. Cu cât este mai puternică lumina dintr-o cameră, cu atât mai intense sunt și emoțiile noastre.

O altă cercetare legată de lumina ambientală și realizată la Universitatea din Toronto a arătat că felul în care este luminată o încăpere marchează deciziile pe care le luăm. Rezultatul acestei cercetări a fost că lumina puternică face ca emoțiile noastre să fie mai intense, iar deciziile pe care le luăm într-o cameră puternic iluminată să fie bazate mai mult pe emoții decât pe rațiune.

Tu știai aceste lucruri despre iluminatul casei? Cum ai amplasat până acum corpurile de iluminat din locuința ta?

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply