Vița canadiană

0

Vita canadiana (Parthenocissus quinquefolia) este o planta foarte rezistenta, care cerste repede.Creste atat de repede incat in fiecare an adauga 2-3 m.

parthenocissus-quinquefolia-67099_960_720

Vița canadiană este soluția perfectă dacă vrei să îmbraci un chioșc sau dacă vrei să dai viață unor ziduri sau garduri. Într-un singur an este capabilă să urce și să acopere orice: casa, zidul vecinului, gardul și stalpul de iluminat, iar dacă nu are un suport pe care să se cațere formeaza pur și simplu un covor la sol, în zona în care nu se calcă. În acest ultim caz este cea mai bună soluție pentru a ține la distanță buruienile, pentru ca acolo unde solul este acoperit cu vița canadiană acestea nu mai cresc. În plus, un alt avantaj este ca solul acoperit cu vița se va reface.

Crește bine în cele mai umbroase locuri, acolo unde alte plante nu ar supraviețui, însă îi place ca solul sa fie un pic argilos și umed.
Trebuie să ai mare grijă în ceea ce privește fructele pe care le face vița pentru că acestea sunt otravitoare. Partea bună este ca animalele de companie nu o consumă, dar trebuie să ai grija dacă sunt copii în curte.
Vița canadiană se transformă complet o dată cu sosirea toamnei: frunzele se colorează în nuanțe arzatoare de galben, roșu și oranj, iar vițele se împodobesc cu ciorchini roșcați pe care se odihnesc boabele albastre ale fructelor.

Vița de Canada sau ornamentală (Parthenocissus quinquefolia)- este o liană cu rădacini cătărătoare, ramificata intens, acoperindu-se cu un covor integral din frunze, atât pereții care atarnă, cat si suprafețele orizontale.

virginia-creeper-195124_960_720

Nu există cerințe stricte pentru a crește vița canadiană. Se prinde oriunde, indiferent când este sădită. O poți planta vara, toamna sau primăvara. Totuși, este ideal să o plantezi toamna, luna septemebrie fiind momentul ideal. Groapa de răsadire trebuie să fie adâncă de jumatate de metru, drenată – pune un strat de pietriș la baza și un strat de nisip care împreună să aibă circa 20 de centimetri. Solul se amesteca cu compost în parți egale și nisip. Pune planta si acopera totul cu pamant care trebuie bine indesat si udat timp de o saptamana cu putina apa, in fiecare zi. Primii lastari apar in circa 2-3 saptamani, iar primava urmatoare va incepe sa cucereasca zidurile, solurile si peretii!

Gradinaritul, cea mai sanatoasa activitate pentru trup si minte

Desi frumoasa si decorativa este o planta invaziva care trebuie bine tinuta sub control pentru a nu provoca daune.
Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply