Un aer mai curat, o locuință mai sănătoasă – Sănătatea ta și cea a casei tale depind foarte mult de calitatea aerului din interior. Este greu să ai în camere un aer ca la munte, dar poți măcar să elimini cea mai mare parte a impurităților din el cu aparate speciale și cu măsuri și obiceiuri simple.
Citeste si Aerul din interiorul locuinței este de cel puțin 2 ori mai poluat decât aerul exterior

Aerul pe care îl respirăm în orașele aglomerate este poluat în mare măsură, dar nu-ți face iluzii că cel din interiorul casei tale este mult mai bun. Conținutul acestuia în alergeni, bacterii, mucegai sau ciuperci este, potrivit specialiștilor, deseori mai mare decât cel de afară. Aerisirea și ventilarea în mod regulat ar fi soluția cea mai comodă, mai ales că ventilarea constantă a fost mult redusă prin izolarea pereților cu polistiren și răspândirea ferestrelor termoizolante. Ce alternative am avea? Cel mai comod ar fi să cumperi și să folosești un purificator electric de aer sau să alegi un aparat de aer condiționat de ultimă generație, echipat cu funcții de purificare și ionizare a aerului. Multe alte soluții, mai simple sau mai sofisticate, îți stau la dispoziție.



Una dintre cele mai eficiente și comode metode de purificare a aerului este folosirea unui purificator electric. Este un aparat de mici dimensiuni, al cărui principiu de acțiune este asemănător cu al unui aspirator sau al unei hote. Aerul viciat și încărcat cu impurități din casă este absorbit/aspirat, trecut apoi printr-un sistem performant de filtre și tratat – prin filtrare, eventual ionizare, îmbunătățirea umidității etc. Ai neapărat nevoie de aparate echipate cu filtre performante tip HEPA, ce rețin, aproape în întregime, particulele nocive din aer cu dimensiuni de până la 0,3 mm. Alături de acestea, la aparatele ultraperformante sistemul de filtrare include filtre electrostatice care absorb praful și polenul, filtre catalizatoare ce elimină mirosurile neplăcute și descompun poluanții chimici etc. Unele modele pot difuza în aer un miros plăcut, prin emisie de aerosoli obținuți din produse ecologice de aromatizare. La fel, există versiuni care realizează ionizarea aerului, adică sporesc concentrația de ioni negativi, benefici pentru respirație și starea de sănătate.


La alegerea purificatorului, primul criteriu îl reprezintă performanța aparatului și caracteristicile sistemului de filtrare. Apoi trebuie să iei în calcul suprafața/volumul care îi vor fi destinate pentru acțiune, astfel încât să cumperi un model cu putere bine adaptată nevoilor tale. Verifică și nivelul de zgomot, mai ales dacă va fi plasat în camera copiilor sau în preajma persoanelor foarte sensibile. Alături de capacitatea de filtrare a aerului, este foarte importantă și cea de ionizare, adică de difuzare a ionilor negativi. Pe lângă purificatoare, poți găsi funcții similare și în dotarea celor mai noi modele de aparate de aer condiționat. De aceea, când vei schimba aparatul, îndreaptă-ți atenția către un aparat echipat cu ionizor, care realizează o dezinfecție a aerului și eliberează ioni negativi și pozitivi în funcție de starea aerului interior. Dintre celelalte aparate electrocasnice, cu impact asupra calității aerului, ar trebui să acordăm o mare atenție și aspiratoarelor, precum și hotelor.


Citeste si Cum poti avea aer mai curat in casa
Articol preluat din revista CASA LUX nr. 1/2019.
Text: Lucian Dobraca, Foto: PR