Umiditatea din casă și temperatura de confort

0

Umiditate relativă din aerul din casă este unul din elemente de care depinde confortul termic din casă, atât vara, cât și iarna. Nivelul de umiditate din casă se reflectă inclusiv în valoarea facturilor, indiferent de anotimp. Gestionarea valori umidității interioare trebuie să fie o prioritate pentru că de acasta depinde modul în care percepem temperatura interioară.

Ce este umiditatea relativă din casa ta?

Umiditatea relativă este cantitatea de vapori de apă prezenți în aer, raportată la procentul de vapori de apă pentru a atinge o valoare de 100% la aceeași temperatură. Pe măsură ce temperaturile cresc sau scad, capacitatea aerului de a reține apa și împlicit valoare a de saturație se schimbă. Un nivel ideal de umiditate în aerul din interior, unde poate fi controlată, asigură un radament termic ideal, atât atunci când folosești aerul condiționat, pentru a răci, sau surse de căldură pentru a ridica temperatura din interior.

În lunile de vară, umiditatea medie, în interior, ar trebui să fie cuprinsă între 30-45% (obligatoriu sub valoarea de 50%). Iarna umiditatea relativă ideală este sub  40%. Vara la umiditate corectă temperatura de confort este undeva la 26-27 de grade Celsius. O umiditate mai mare reduce temperatura de confort la 20-22 de grade, deci vei consuma mai multă energie electrică pentru a răci spațiul. Iarna o umiditate mai mare de 40% va face geamurile să formeze condens, iar temperatura de confort nu va mai fi, așa cum este ideal, 22-23 de grade, ci undeva la 27 de grade. Și asta înseamnă tot un consum de energie suplimentar.

Diferențele apar ca urmare a faptului că aerul cald poate înmagazina o cantitate mai mare de vapori, în timp ce aerul rece nu. Cu alte cuvinte, nivelurile corecte de umiditate te ajută să-ți fie răcoare vara și cald iarna.  Un nivel incorect al umidității produce disconfort și poate aduce daune casei.

Valorile ideale

Nivelul optim de umiditate din casă depinde de preferințele personale, de stilul de a te îmbrăca în casă și de cât de activi suntem. Se consideră că un nivel al umidității ideal este cuprins între 45 – 55% cu efecte benefice asupra mucoaselor nasului și gâtului care rămân umede și astfel asigură o protecție eficientă împotriva potențialilor agenți patogeni. Nivelul de confirt maxim îl atingem la valori ale umidității cuprinse între 30 – 60%, în timp ce o umiditatea între 55 – 80% produce disconfort evident.

Umiditatea scăzută

În primul rând, aerul din interior tinde să se usuce atunci când există un nivel scăzut de umiditate în exterior. Efectele unui aer uscat sunt:

 • electricitate statică
 • piele și păr uscat, cu senzație de mâncărime;
 • mucoase uscate;
 • sensibilitate la răceli și boli respiratorii;
 • mediu propice pentru viruși și germeni;
 • se produce o deteriorare a mobilierului și pot apare grăpături în parchet (mobila troznește, podelele scârțîie);
 • se crapă vopseaua;
 • electrocasnicele se pot strica (din cauza energiei electrostatice din aer).

Cum crești umiditatea din interior

Este importată menținerea unui echilibru corect mai ales în perioada rece din an. Cea mai simplă metodă este aceea de a pune un vas cu apă pe calorifer, care trebuie în mod constant atât curățat cât și umplut. O altă soluție eficientă este aerisirea frecventă a încăperilor, cel puțin 60 de minute pe zi, în reprize de 20 de minute. Aerul cu o umiditate bună se va încălzi mai bine. Așa că dacă simți că este frig în casă, iarna, deși caloriferele sunt fierbinți, deschide geamul. Aerul proaspat se va încălzi mai mult.

Alte modalități:

 • plantele cu frunze mari reglează umiditatea din casă, mai ales în sensul creșterii acesteia;
 • pune un vas cu apă pe foc și lasă-l să fiarbă la foc mic;
 • aburii produși după baie pot îmbunătății substanțial umiditatea din casă.

panze de paianjen cu roua, umiditate, umiditatea din casa

Umiditate ridicată

Nici umiditatea prea ridicată nu este confortabilă. Nici iarna, nici vara. Mai mult, o umiditate ridicată în aer este mult mai neplăcută decât una redusă. Vara te simți lipicios, iar temperaturile ridicate sunt greu suportate, iar iarna accentuează senzația de frig. În casă umezeala ridicată în mod constant deteriorează lemnul, vopseaua și poate afecta instalația electrică. În plus este principala cauză care duce la apariția mucegaiurilor, favorizează dezvoltarea acarienilor și provoacă alergii, astm și afecțiuni ale căilor srespiratorii superioare.

Semnele unei umidități excesive sunt:

 • condens pe fereastă, iarna:
 • pete de mucegai;
 • pereți umezi (mai ales acolo unde este vopsea lavabilă, gresie sau tapet).

Cum reduci umiditatea din interior

Există mai multe instrumente și strategii pe care le poți folosi pentru a reduce umiditatea din casă.

Dezumidificatoarele sunt cea mai bună soluție și sunt o cale simplă care poate echilibra rapid confortul termic din casă.  Acestea funcționează cel mai bine atunci când o cameră este închisă, inclusiv cu toate ferestrele și ușile.

Alte soluții sunt:

 • ventilația adecvată. Regula celor 60 de minute în care casa/camera este corect aerisită este esențială, indiferent de anotimp. Aerul umed este greu astfel că simpla deschidere a unei ferestre nu este suficientă. Pentru a reduce umiditatea dintr-o cameră venitlația trebuie făcută astfel încât să se facă ”curent”, iar masa de aer să se mobilizeze.
 • hota este o soluție bună pentru reducerea umidității. Lăsată pornită aceasta poate absorbi o parte importantă din vaporii din casă.
 • aerisrea corectă a băilor și bucătăriei, care sunt principalele surse de vapori de apă din casă, mai ales iarna.
 • nu folosi, ca surse de încălzire, aparate cu filamente fierbinți sau incandescente care circula aerul, de tipul aerotermelor, care prin combustia particulelor de parf din aer produc dioxid de carbon și vapori de apă.

Este indicat ca în casă să existe un sistem capabil să măsoare valoarea umidității din aer, care trebuie verificat tot așa cum verici temperatura pe termometrul de cameră. Dacă apar valori anormale este bine să intervi rapid pentru a regla această valoare.

Citeste si: Sfaturi practice ca sa rezisti la 40 de grade. Idei de la oamenii desertului

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: unsplash.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply