Cum scapi de umezeală în baie

0

În băile care nu sunt prevăzute cu o fereastră, locatarii se confruntă în fiecare zi cu un nivel ridicat de umezeală. Iată cum scapi de umezeală în baie…

Ideal este să existe aerisirea în baie, însă beneficii precum prețul acceptabil sau compartimentarea reușită a camerelor te pot convinge să treci peste inconvenientul lipsei geamului. Totuși, este foarte important să scapi de umezeală în baie, pentru că aceasta poate avea efecte negative asupra sănătății familiei.

Pericolele umidității din baie

Umiditatea reprezintă cantitatea de vapori de apă din aer, care variază în funcție de anotimp și zona unde locuiești. Corpul omenesc se simte confortabil într-un mediu călduț și cât de cât uscat, iar specialiștii spun că umiditatea din interior ar trebui să se afle în intervalul 30-50%. O umiditate crescută poate duce la disconfort fizic sau chiar la apariția unor alergii, iritații sau afecțiuni.

Din punct de vedere estetic, umiditatea ridicată din baie va duce la pete de umezeală pe pereți, apoi la mucegai. Însă mai importante sunt efectele negative asupra sănătății: ochi iritați, dificultăți de respirație, scăderea imunității (din cauza dezvoltării microbilor), dezvoltarea unor alergii și agravarea astmului.

Citește și: 5 sfaturi bune pentru a scăpa de umezeala din casă 

Cum scapi de umezeala din baie?

Montează un sistem de ventilație

baie geam

Există mai multe tipuri de ventilatoare:

  • cu montare în cavitate (pe perete sau tavan);
  • cu inserție în tub (se montează în conducta de aerisire);
  • cu tub radial (mai potrivite pentru pod, pivniță etc, din cauza zgomotului puternic)

În general, ventilatorul este controlat de un comutator sau un timer montat pe perete. Când este pornit, dispozitivul va trage aerul din cameră și îl va „arunca” în exterior. Există numeroase opțiuni pe piață, clasificate în funcție de modul în care se montează, capacitatea produsului și zgomotul creat. O baie de dimensiune medie are de obicei nevoie de un ventilator cu debit de 160 mc/h, iar specialiștii recomandă un dispozitiv care produce sub 40 de decibeli.

Folosește un dezumidificator

dezumidificator

Există 2 tipuri de dezumidificatoare:

  • electrice;
  • cu tabletă de absorbție

Primul tip este mai costisitor, însă multe modele au funcții utile precum un afișaj electronic al umidității, timer, filtru antibacerian sau posibilitatea racordării unui furtun la canalizare. În cazul unui dezumidificator cu tabletă, aceasta trebuie schimbată la 2-3 luni pentru că se consumă atunci când absoarbe umiditatea. Ambele au un rezervor care trebuie golit atunci când se umple.

Ține ușa de la baie deschisă

Pentru ca încăperea să se aerisească constant, ține mereu ușa ușor deschisă (10-15 cm), iar după duș deschide-o larg.

Asigură-te că obiectele din baie se usucă repede

Dacă ai perdea la cadă, trage-o într-o parte imediat cum ai terminat dușul, pentru a scăpa de aburi. La scurt timp după, întinde-o înapoi pentru a se putea usca.

Covorașele de baie trebuie aerisite des și spălate la 3 săptămâni, altfel vor căpăta un miros neplăcut. Nu lăsa în baie nici prosoape foarte ude, ci întinde-le la aer după ce ai făcut duș. Acestea trebuie spălate de 2 ori pe săptămână.

După ce ai utilizat mașina de spălat, lasă deschis capacul sau hubloul, pentru ca umezeala să se evapore.

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply