Tufănele frumoase – sănătatea este secretul lor

0

tufănele frumoase

Pentru ca o grădină să arate bine toamna trebuie să fie plină de tufănele frumoase. Tufănelele – un soi de crizanteme cu flori mai mici – sunt plante foarte populare în grădinile românești. Au o mulțime de nuanțe, forme ale florilor și dimensiuni, satisfăcând cele mai exigente gusturi. Se găsesc peste tot în acest anotimp, sunt ușor de îngrijit și ieftine. Însă succesului tufănelelor depinde foarte mult și de sănătatea lor. Așadar, află cum să le îngrijești și să rezolvi cele mai comune probleme!

Tufănele frumoase. Vindecarea frunzelor pătate

Simptome: apar diferite pete pe frunze. Acestea sunt gălbui în prima fază, apoi se fac maronii, chiar negre şi se extind. Frunzele se ofilesc şi pică prematur. Cele de la bază sunt atacate prima dată, boala extinzându-se treptat. 

Cauză: acest fenomen se produce datorită unor ciuperci precum Septoria chrysanthemi sau specii de Alternaria.

Remediu: în prima fază se vor înlătura frunzele afectate pentru a împiedica extinderea bolii. Dacă este în stadiu avansat, se va folosi un fungicid conform indicaţiilor de pe ambalaj. Regulat trebuie înlăturate părţile ofilite ale plantei pentru a preveni apariţia ulterioară a ciupercilor.

Citește și Leurda, sfaturi de cultivare în grădină

Simptome: primele simptome sunt petele de pe frunze şi tulpini. Petele seamănă cu cele cauzate de ciuperci, dar de cele mai multe ori cele fungice sunt negre, iar acestea galben-maronii. 

Cauză: este cazul unui atac făcut de către nematode foliare.

Remediu: se vor înlătura părţile afectate împreună cu pământul din jur, cel de suprafaţă. Mulcirea solului în primăvară constituie o metodă bună de prevenire, dar şi evitarea udării frunzelor. Pentru cazuri mai grave, se recomandă folosirea insecticidelor.

Tufănele frumoase. Remedii împotriva ciupercilor

Simptome: părţile afectate apar ca şi zone mai palide ale frunzei pe partea superioară, iar pe cea inferioară cu pustule sau pete făinoase portocalii. Dacă plantele sunt sever afectate de această boală, stagnează şi înfloresc greu sau deloc. 

Cauză: rugina crizantemei este des întâlnită în cultură şi este cauzată de ciuperca Puccinia chrysanthemi.

Remediu: prevenirea se face foarte simplu prin evitarea udării frunzelor în cazul tufănelelor plantate în exterior şi asigurarea unei ventilaţii propice. Plantele tinere se vor planta departe de cele infestate. În cazuri avansate se vor folosi funcigide, dar dacă situaţia nu e gravă, se vor înlătura frunzele şi celelalte părţi afectate.

Citește și Bonsai, arta arborilor miniaturali

Simptome: depuneri gri-cenuşii făinoase pe suprafaţa plantei.

Cauză: mucegaiul cenuşiu este o boală des întâlnită la plantele decorative. Aceasta apare în cazul infestării cu Erysiphe cichoracearum. În cazul unui mediu umed, sporii se vor înmulţi, iar boala se va extinde.

Remediu: În astfel de cazuri, curenţii de aer, udarea corespunzătoare şi evitarea băltirii apei sunt aspecte importante cu ajutorul cărora infecția poate fi prevenită. Odată identificată boală, imediat se vor înlătura părţile afectate. Se va utiliza un fungicid sistemic pentru neutralizarea efectelor bolii.

Tufănele frumoase. Fără insecte!

Simptome: planta nu se dezvoltă cum trebuie, stagnează din crescut, nu înfloreşte abundent sau pur şi simplu bobocii sunt distruşi şi nu apucă să se deschidă. În acest caz trebuie verificată atent.

Cauză: este foarte posibil ca afidele să fi invadat tufănelele tale. Există multe specii de afide, dar unele specifice acestor plante de culoare neagră sau maro închis apar cel mai des. Acestea se hrănesc cu seva plantei cauzând în acest fel leziuni pe suprafaţa acesteia şi cu timpul chiar moartea întregii plantei.

Remediu: Pentru înlăturarea afidelor se spală plantele cu un jet de apă puternic o dată la două zile până la dispariţia acestora.

Simptome: primele simptome sunt pete mici gălbui pe suprafaţa plantei, mai ales pe părţile tinere. De cele mai multe ori fazele incipiente sunt trecute cu vederea, observându-se atacul abia la fazele mai severe. 

Cauză: păianjenii roşii sunt musafiri nedoriți, care apare totuşi destul de des, în special în perioadele secetoase cu temperaturi ridicate când nu este asigurată umezeala necesară.

Remediu: se va uda cu jet de apă de mai multe ori până la înlăturarea acestora, sau în cazuri incipiente, folosirea unui insecticid conform instrucţiunilor de pe ambalaj.

Citește Cum îngrijim lalelele

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply