Tufa de ananas, obtinuta dintr-un fruct

0

Tufa de ananas

Tufa de ananas – o plantă tropicală splendidă – poate fi obţinută chiar de tine, dintr-un fruct delicios. E foarte simplu dacă parcurgi cu atenţie următorii paşi.

Tufa de ananas – etape de lucru

Alegerea fructului este un pas decisiv. Atenţie, la unele magazine vei găsi şi ananas fără frunze, însă tocmai din acea coadă verde poţi obţine viitoarea plantă. Aşadar, pentru înmulţirea plantei vei avea nevoie numai de ananas cu frunze.

Dacă fructul este prea copt, probabil că va intra in fermentaţie prea devreme şi va putrezi. Astfel, este de preferat ca ananasul să fie mai verde, chiar dacă gustul nu va fi la fel de bun.

Citeşte şi Scânteioarele, soluţii pentru probleme frecvente

Următorul pas este de a separa frunzele şi cotorul lor de fruct. Răsuceşte şi trage uşor de frunze. Dacă nu se desprind, taie capacul cu frunze, apoi înlătură toată pulpa fructului, deoarece aceasta va putrezi şi va distruge planta.

După aceea se vor înlătura o parte din frunzele de la bază, iar coroana de frunze se va pune într-un pahar cu apă, astfel încât apa să acopere numai partea de jos. Apa se va schimba zilnic şi este indicat ca aceasta să fie fiartă şi răcită înainte să o foloseşti.

Vasul trebuie să stea la lumină, dar fără ca soarele să ajungă direct pe frunzele plantei.
De fiecare dată când schimbi apa, verifică dacă au apărut zone putrezite şi înlătură-le cu un jet de apă. Se crede că tufa de ananas îşi absoarbe apa prin coroana de frunze, astfel că poţi adăuga apă chiar peste frunze.

Citeşte şi Nalba, floarea bunicii

După 4-6 săptămâni vei observa primele rădăcini; dacă sunt prea mari, planta trebuie mutată într-un vas mai mare. Când rădăcinile au ajuns la 10-12 cm, viitoarea tufă de ananas poate fi mutată în ghiveci. Udă bine pământul după plantare.

Tufa de ananas – îngrijire

Pentru ca planta să ajungă la maturitate şi să poată fructifica, este nevoie de aproximativ doi ani. Ananasul trebuie ferit de îngheţ – iarna se va ţine în casă lângă o fereastră însorită. Se va uda cu moderaţie o dată pe săptămână. Vara se scoate afară la soare, dar se va evita expunerea directă.

Obţinerea fructului este destul de dificilă. Dacă nu a înflorit nici după doi ani, se poate încerca forţarea acestui proces. Se ia un măr, se pune într-o pungă împreună cu tufa de ananas şi se ţin la întuneric timp de trei zile. După acest timp se duce planta iar la soare. În timp de câteva luni ar trebui să înflorească.

Citeşte şi Reţete cu flori, delicii în bucătărie

Articol apărut în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: © ExQuisine –  Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply