Trucuri deștepte și simple pentru un hol spectaculos

0

Se spune că prima impresie contează și este foarte greu de îmbunătățit. Plecând de la această idee, holul ar trebui să fie una dintre zonele importante din casă în ceea ce privește amenajarea. Cu toate acestea, deseori primește prea puțină atenție, și este mare păcat. Cu foarte puțin. dar cu idei și trucuri inspirate, holul poate să devină dintr-un spațiu banal un hol spectaculos care să-ți pună în valoare toată casa.

Se poate spune că cele ce urmează sunt cele mai frecvente greșeli de amenajare a acestui spațiu, dar tot atea modive de inspirație pentru a da locului un suflu nou, proaspăt, frumos și elegant.

Dușumele albe în hol – mare greșeală!

Indiferent cât de strică ar fi curățenia din casă, holul este zona de trece de afară în casă, așa că inevitabil va fi o zona cu risc maxim de murdărie, mai ales în zilele umede și iarna. Varianta ideală este aceea a unor podele de culoare închisă, de lemn rezistent la apă, gresie de culoare cât mai densă și intensă. Plăcile de piatră naturală, de exemplu sunt o soluție ideală în hol. Urmele, petele nu vor mai fi vizibile, sunt suprafețe ușor de curățat, aspirat și spălat.

Citeste si: Sfaturi pentru holuri. Ce mobilă foloşeşti

Covor în hol – da, dar mic!

Un covor în hol va face trecere de afară, în casă și este binevenit, dar obligatoriu trebuie să fie unul mic (sau mai multe, dacă este un hol mai mare), din materiale foarte usor de intreținut, eventual cu dosul cauciucat. O excelentă soluție sunt covorașele care în fapt sunt destinate pragului de la ușa de intrare, dintre cele cu părul scurt, aspre, dese, extrem de rezistente care se curăță ușor și nu se deteriorează.

Pentru am pledat pentru podele de culoare închisă, aceste covoare de hol trebuie să fie cât mai colorate, eventual să facă o notă violent discordantă cu toate celelalte culori din acest spațiu. În felul acesta vor da căldură, personalitate și un aer foarte primitor.

Pantofii se lasă în hol. Da! Dar nu la vedere!

Este recomandat să te descalți în hol, mai ales dacă ești de-al casei (musafirii nu se descalță!). Dar pantofii neorganizați sunt inestetici. Un spațiu d edepozitare corect pentru aceștia este obligatoriu. Corect, în sensul că trebuie curățat din când în când (pantogii, ghetele ude!) și să permită o bună depozitare a acestora (nu claie peste grămadă!). O completare necesară și utilă este bancheta din hol, loc unde te poți așeza ca să-ți dai, sau să-ți pui pantofii.

Exact aceeași politică trebuie aplicată și pentru haine. Niciodată în cuierul din hol nu trebuie să fie mai mult de dou-trei haine agățate. Restul trebuie transferate în șifonier.

Citeste si: Sfaturi utile pentru amenajarea unui hol mic

Culoare din hol, în ton cu cea din casă? Niciodată!

Culoarea este esențială. Culoarea înseamnă viață. Cu toate acestea holul, oricât ar fi el de mic trebuie să aibă culoarea lui și niciodată nu trebuie folosită culoarea camerelor. Podelele negre (ideale, dar nu obligatori) se potrivesc perfect cu pereți albi sau în tente de gri. Un hol mic poate fi zugrăvit în galben pai, intr-un ton de roz pudrat sau într-un alb unt. Culorile îl vor lumina și îi vor amplifica vizual. Un hol mare poate fi colorat pe bucați, folosind trucul peretelui contrastant, pentru a crea scenografie și dramatism.

Cele mai multe dinte aceste spații de la intrarea în casă nu au lumină naturală sau dacă exisita este indirectă și vin din camerele cu care comunică. Deci, nu-ți teamă de culoare, într-un spațiu înfometat de lumină. În funcție de cât curaj ai ai putea încerca și culori intense, profunde, dense: albastru , roșu, verde, galben.

Lumină? Da, cât se poate de multă!

Un hol slab luminat este o mare greșeală. Un hol puternic luminat, eventual pe două planuri, în tavan și la nivelul ochilor este o soluție necesară. Lămpile de perete direcționale pot evidenția un tavan frumos, eventual cu marginile decorate (modern sau sofisticat – cornișele de ipsos sunt perfecte!), iar o sursă de lumină opulentă în tavan poate face spațiul să pară mai mare, îi dă eleganță și-l face primitor. Nu folosi niciodată o singură sursă. O singură lumină centrală va avea efectul opus, lăsând prea multe umbre și pete de întuneric.

Oglinzi? Da, dar nu obligatoriu

Oglinda este o necesitate în decorațiuni, dar nu trebuie folosită oriunde, oricând. Într-un hol mic oglinda nu trebuie să fie elementul principale de decor. Poate să fie mic, rotundă sau lungă, dar mereu discretă, astfel încât dă rămână ceea ce este – un detaliu d edecor. Este important să fie așezată astfel încât să capteze și să reflecte lumina.

În locul oglinzilor pereții din hor pot fi decorati cu postere, hărți, colaje sau fotografii (dar nu de familie).

Adaugă pentru a da farmec locului mici elemente decorative. Un bol, o vază, un vas cu flori sau un ghiveci cu plante, dacă ai norocul de a avea puțină lumină.

Citeste si: Personalizează casa cu tapet!

Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: unsplash

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply