Trandafirul de Abisinia, Roselle sau Hibiscusul comestibil

0

Cu origini africane, trandafirul de Abisinia (Hibiscus sabdariffa), circula acum prin toate zonele tropicale si subtropicale ale lumii, poposind mai ales in paharele cu racoritoare, acesta fiind una din plantele cu flori comestibile.

Hibiscus este unul dintre genurile familiei Malvaceae-lor, din care mai fac parte bamele, bumbacul si arborele de cacao. Florile sunt mari, colorate frumos, in roz, sunt extrem de frumoase, mari dar foarte delicate.

Trandafirul de Abisinia

Sunt mult folosite ca plante decorative si ornamentale prin parcuri si gradini, cunoscute, de obicei, sub numele de Hibiscus. Au si rol in medicina naturista fiind plante folosite pentru proprietatile lor medicinate.

Partea comestibila este caliciul carnos al florii care inconjoara fructul imatur. Au un gust acrisor, se foloseste pentru a aroma bautura racoritoare, gemurile, jeleurile si unele sosuri.
Trandafirul de Abisinia

Trandafirul de Abisinia iubeste soarele si caldura fiind originar din zonele calde sud africane, dar are o capacitate de adaptare foarte mare, putand fi intalnita si in zonele temperate din sudul Romaniei sau in zona de vest, in dealurile Banatului. Rezista bine la perioadele de iarna, cu o minima protectie. Trebuie plantata in zone cu soare din abundenta, tolerand arsita zilelor de vara cu bucurie. are nevoie de apa putina, dar trebuie udat constant. Se planteaza intr-un sol relativ bogat si bine drenat.

Hibiscus sabdariffa sau trandafirul de Abisinia se dezvolta sub forma de tufa, are tulpina inalta (poate ajunge la peste doi metri inaltime, sau chiar mai mult daca are conditii bune. Frunzele mari, verzi cu vinisoare purpurii. Funzele se transforma pe perioada evolutiei lor. Cele tinere, aflate in partea superioara a tulpinilor sunt simple, iar frunzele mature, de la baza tufei sunt puternic lobate – cu 3, 5 sau 7 lobi.

Florile apar singure la axilele frunzelor si sunt mari, de 12-13 cm diametru, de culoare alba, galbena sau crem, cu centrul roz, rosu, purpuriu sau maro. Ele dureaza doar o zi si, cu cat se apropie seara, culoarea petalelor se schimba in roz, indiferent de culoarea initiala.

La baza petalelor se afla un caliciu rosu, cam de 2,5 – 3 cm diametru, care, după caderea petalelor incepe sa se mareasca, devine carnos, fraged si suculent. Este foarte decorativ si impodobeste frumos trufa. Se poate culege la aproximativ 20 de zile de la inflorire si poate fi mancat. Are un gust acidulat, asemanator merisoarelor.

Sursa foto: pixabay.com



Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply