Tot ceea ce trebuie sa stii despre gladiole. Plantarea si ingrijirea lor

0

Gladiolele sunt florile verii. Foarte iubite pentru culorile lor, dar si pentru faptul ca sunt unele din cele mai rezistente flori de gradina, gladiolele se planteaza in cursul lunii mai. Una din marile calitati pe care le au gladiolele este acela ca, practic, au toate culorile. Exista gladiole albe, rosii, mov, roz, dar si galbene, portocali precum si diferite nuante ale acestora.

Gladiolele sunt plante erbacee, perene, inalte. Soiurile de cultura depasesc 1,5 metri inaltime, in timp ce florile salbatice sunt mult mai mici ajungand pana la 30-50 de centimetri. Nu doar culorile variaza foarte mult ci si forma florilor si numarul acestora. Speciile salbatice au flori cu un diametru redus de 3-5 centimetri, in timp ce gladiolele de cultura au flori mari cu diametrul de circa 15-20 de centimetri. Numarul florilor in inflorescenta variaza intre 2 si 12 la speciile salbatice si peste 20 la soiurile cultivate. Florile gradiolelor infloresc in etape, de jos in sus.

gladiolele

Este bine sa detasezi cu grija florile ofilite pentru a opri procesul de formare al fructului si a stimula inflorirea. Fructul  este o capsula uscata care inchide numeroase seminte din care poti cultiva rasaduri de gladiole.

Citeste si: Irisul, floarea zeilor

Pentru a inflori frumos si pentru a avea plante rezistente gladiolele trebuie plantate intr-un sol bine afanat si cald, acesta fiind si motivul pentru care se planteaza abia in luna mai. Gladiolele se simt foarte bine in soluri usor acide, iar cea mai buna solutie o reprezinta faina de oase care poate fi imprastiata cand se pregateste solulul pentru plantarea gladiolelelor.

Toate soiurile de gladiole cresc bine in locuri insorite, dar se pot dezvolta frumos si in zone semiumbrite in cazul soiurilor modificate. Plantate in luna mai, gladiolele infloresc de la inceputul lui iulie si pana la finele lunii august. Este foarte bine daca plantezi in acelasi cuib mai multi bulbi, la o adancime de 10-15 centimetri. Dupa plantare au nevoie de putina apa si de una doua udari, daca nu ploua, in prime zece zile dupa plantare.

Citeste si: Trandafirii pitici. Cum ii ingrijesti

Cand tija lunga a crescut si a format boboci plantele au nevoie de mai multa apa, dar fara ca apa sa balteasca. Udarea se face numai dimineata sau seara dupa apusul soarelui. Gladiolelel nu suporta lipsa apei asa ca udarea lor trebuie facuta constant. Daca nu au suficienta apa ultimii boboci de pe tija nu infloresc.

Gladiolele, tocmai datorita florilor, pot fi atacate de insecte. Daca vei alege bulbi sanatosi si daca plantele vor avea cel putin cateva ore de soare in fiecare zi, riscurile sunt minime. Plantele atacate trebuie distruse si sau stropite cu insecticide. Functioneaza bine si zeama de tutun.

In perioada de inflorire se pot administra ingrasaminte lichide specifice florilor de gradina, mai ales in cazul solurilor sarace sau in perioadele foarte ploioase.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply