Temperatura ideala in dormitor

0

Temperatură ideală în dormitor este garanția unui somn sănătos. Există câteva amănute pe care trebuie să le iei în seamă fie vară, fie iarnă, pentru a păstra, în dormitor temperatură ideală.  

Temperatura ideala in dormitor

Temperatura ideală în dormitor variază în funcție de temperatură medie de afară. Astfel, iarnă, când afară temperatura este scăzută, în medie undeva la -1/-2 grade Celsius, temperatura ideală din dormitor nu trebuie să treacă de 17-18 grade Celsius. Se presupune că iarnă, oricât ar fi de sexy ținută ta de noapte tot ești mai bine îmbrăcată, comparativ cu zilele de vară. În plus, toate saltelele din lume au două fețe, una răcoroasă de vară, altă călduroasă, de iarnă, la care se adaugă și lenjeria specifică, mult mai groasă și mai călduroasă. Nu doarme nimeni în cearceafuri de mătase, iarnă, nu?

Chiar dacă temperatura de afata scade mult, chiar și sub -10 grade Celsius, cele 17-18 grade din dormitor sunt mai mult decât suficiente și foarte confortabile pentru un somn sănătos. Ceea ce contează pentru confortul general este menținerea unui nivel al umezelii din mediu la valori normale. Umezeală în exces crează disconfort termic, fie vară, fie iarnă.

Și un alt amanut util, mai ales iarnă pentru a menține temperatura ideală în dormitor este aerul curat. Aerul curat se încălzește mai repede și mai mult cu aceiași sursă de energie, comparativ cu aerul îmbâsict sau închis. Deci deschide geamul, înainte de culcare măcar pentru câteva minute, indiferent cât de frig este afară. Pierderea de căldură se va recupera rapid.

Vară situația este aproximativ identică. Temperatura ideală din dormitor se poate situa undeva la 23-24 de grade Celsius. Ideal ea trebuie să fie mai mică de 25 de grade pentru un somn sănătos. Ideal este că diferență între temperatură din dormitor și cea din exterior, vară să nu fie mai mare de 15 grade.

Temperatura ideală se poate menține, vară fie protejând ferestrele cu transparente și draperii, fie folosind copertine exterioare. Plantele din dormitor pot să coboare valoarea temperaturii cu 1-2 grade, umezeală redusă la minim crește confortul termic. Ultima recomandare, pentru a menține temperatură confortabilă în dormitor este aerul condiționat.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply