Întreținerea saltelelor și ceva în plus

0

Întreținerea saltelelor este o grijă constantă. În principiu o dată pe lună trebuie să acorzi cîteva minute saltelei pe care dormi și să o aspiri temeinic. Vara este perioada ideală când poți face mai multe pentru întreținerea saltelelor, dar operațiile se fac în funcție de calitatea acestora. Cu cât sunt mai bune și mai performante, cu atât întreținerea lor este mai simplă și mai ușoară.

întreținerea saltelelor

Citeste si: Totul despre saltele

Saltelele cele mai bune sunt cele care au arcuri și o margine rigidă, care contribuie la păstrarea formei. Se pot întoarce, ceea ce și trebuie să faci la fiecare șase luni, pentru a menține eficientă saltelei.

Saltele cu arcuri independente sunt mai scumpe, au o durată reală de viață mai mică, dar sunt cele mai comode pentru că oferă o susținere echilibrată a tuturor părților corpului. Aceste saltele pot susține echilibart persoane cu greutăți diferite.

Citeste si: Lenjerie de pat

O categorie aparte de saltele sunt cele cu memorie. Sunt umplute cu un material special creat de NASA, compus din miliarde de celule vasco-elastice, care răspund la temperatură și greutatea trupului. Sunt foarte confortabile, dar au dezavantajul de a ține prea cald vară. Sunt excelente pentru persoanele care au probleme cu durerile de spate și articulare. Sunt ideale pentru persoanele alergice, materialul fiind complet neutru.

Mai rare sunt cele umplute cu latex natural combinat cu latex sintetic care formează împreună spumă de latex. Latexul permite circulația aerului, așa că nu va supraîncălzi. Sunt saltele durabile, dar foarte grele. Sunt bune pentru cei care suferă de alergii și astm bronșic, latexul având proprietăți antimicrobiene naturale.

Iată care sunt principalele reguli pentru întreținerea saltelelor.

Folosește huse de protecţie. O husă care se spală, eventual impermeabilă, este soluţia optimă pentru a păstra condiţiile de igienă perfectă şi pentru a prelungi durata de utilizare a saltelei. Nimic nu ajunge la saltea – nici transpiraţia din timpul nopţii, nici o eventuală cafea vărsată dimineaţa în pat. În plus, mai puteţi folosi o husă din material textil, care se pune imediat sub cearşaf. Se spală periodic o dată cu lenjeria de pat.

Se recomandă să aerisești încăperea şi să expui şi salteaua la aer curat în fiecare săptămână. În timp ce salteaua stă la aer curat, înlătură şi lenjeria de pat. Astfel umezeala nu rămâne în saltea şi evitaţi apariţia mirosurilor neplăcute sau a mucegaiului.

Citeste si: Ce probleme de sanatate poate cauza un pat nepotrivit?

Nu curăţa salteaua cu produse chimice sau detergenţi abrazivi. Pentru a o curăţa folosește doar un burete uşor înmuiat în apă cu sapun, apoi o puneţi să stea la aer să se usuce. Aspiratorul este o bună soluție. Un truc bun este să umezești un cearceaf vechi să-l fixezi bine pe saltea și apoi să bați salteaua cu o vergea. Praful este prins în pânza udă. Curățîăapoi salteaua bine cu aspiratorul.

Schimba poziţia saltelei. Din când în când, în special în prima jumătate a anului de utilizare, întoarceţi invers poziţia saltelei: partea de la cap cu partea de la picioare. Este recomandat să schimbi poziţia saltelei cu faţa în jos, pentru că, astfel, structura şi conţinutul să fie netede şi fixate.

Citeste si: Lenjerie de pat

Folosește lenjeria de pat din materiale calitative, ce permit circulaţia aerului. Unele fiind antialergice şi termoizolante, sau călduroase sau răcoroase în funcţie de anotimp.

Sursa foto:  FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply