Semințele și tainele lor

0

Semințele sădite la finalul iernii ne pot aduce recolte timpurii. Totul este să procedezi corect.

Primăvara este aproape și mulți dintre noi încep să pună semințe pentru a obține diferite plante. În general semințele achiziționate din raioanele marilor magazine germinează în timpul menționat pe ambalaj. Dar este posibil să ai și surprize neplăcute, de aceea bine este să alegi semințe de calitate, de la producători specializați, sau să-ți faci o rezervă din producția proprie de plante. Oricum, trebuie să pregătești ceva mai multe semințe decât norma indicată, pentru că nu toate vor răsări și este bine să ai de rezervă, pentru a completa golurile.

Pregătește cu grijă amestecul de pământ și vasele pe care le vei folosi, fie ele ghivece, răsadnițe, jardiniere. Acestea trebuie curățate și dezinfectate în prealabil.

Semințele mici se presară (eventual amestecate cu nisip, să nu fie prea dese) în strat foarte subțire, pe când la cele mai mari se lasă 2-3 cm între ele. Reține că dacă sunt înghesuite se vor stânjeni și va trebui să le rărești. În cazul anumitor specii, semințele au coajă foarte groasă și răsar greu dacă nu sunt puse la înmuiat înainte de semănat sau nu li se deteriorează mecanic coaja, puțin.

răsaduri

Pentru o germinare sigură, înmoaie semințele în apa în care ai pus permanganat de potasiu (1%), stimulator de germinare Biohumussol, Atonik, Sprintene, KeraminK ori Alga Special. De ceva timp am aflat că și apa oxigenată (peroxid de hidrogen) are efect benefic asupra plantelor, de exemplu semințele ținute 3-4 ore într-o soluție de apă distilată cu peroxid germinează mai bine. Soluția se mai poate folosi pe frunze pentru a îndepărta dăunătorii și ca îngrășământ pentru răsad, având și calitatea de a împiedica putrezirea rădăcinilor care au prea multă umiditate. Se poate administra tuturor plantelor în apa de udat.

Revenind la semănat, grosimea stratului de pământ cu care se acoperă semințele se stabilește în funcție de mărimea acestora: puțin mai mare decât diametrul lor. Altfel fie se vor usca, fie vor răsări mult mai târziu.

După ce ai semănat, este important să uzi pământul. Vei uda din nou, când este necesar, mereu cu un jet foarte fin, ca să nu disloci semințele și ulterior plăntuțele. Ai grijă ca apa să fie la temperatura răsadniței.

Amplasează întotdeauna vasele în dreptul unei ferestre, într-un loc unde plantele să beneficieze de lumină din plin, dar să nu fie atinse de soare ori curent.

Dacă le îngrijești corect, le uzi și aerisești răsadnița ridicând capacul periodic, micile plante se vor dezvolta bine. Mult succes!

Text: Cornelia Tudosie

Comentarii Facebook

comentarii

Comments are closed.