De ce nu încolțesc semințele de legume?

0

De ce nu încolțesc semințele de legumeDe ce nu încolțesc semințele de legume? Simpla semănare a unor seminţe îţi poate părea un lucru banal, însă practica a dovedit că pentru a avea rezultate satisfăcătoare ai nevoie de sfaturile unui specialist!

De ce nu încolțesc semințele de legume? Cauze și remedii

Trebuie să ştii că unele seminţe se încăpăţânează să încolţească şi au nevoie de umectare (ceapă, ardei, vinete). Această operaţiune presupune introducerea seminţelor în săculeţe de pânză, pe care ulterior le scufunzi în apă călduţă. Timpul de umectare este diferit în funcţie de specia legumicolă.

Toate seminţele provenite din gospodăria proprie trebuie dezinfectate, căci pot purta boli de la plantele-părinți sau din mediul din care au fost recoltate, boli ce pot împiedica germinarea sau pot îmbolnăvi viitoarele răsaduri. O metodă eficientă de dezinfectare a seminţelor este tratarea cu căldură: seminţele se pun într-un săculeţ şi se introduc într-un vas cu apă încălzită la o temperatură de 50°C. Se țin astfel 30 de minute. Această operațiune le va umezi bine și coaja, ajutând răsadul să o spargă și să se dezvolte. După dezinfecţie, seminţele se scot din săculeţ şi se întind pe o hârtie  de copt pentru a se răci.

Citește și De ce nu înfloresc hortensiile?

Folosește pentru semănat un substrat care să aibă în compoziţie turbă, mraniţă şi nisip. Raportul celor trei componente trebuie să fie în favoarea turbei, urmată de mraniţă. Pentru o mai bună aeraţie poţi adăuga şi perlit, vermiculit sau tufuri vulcanice. Nu folosi îngrășământ în substratul de germinare, poate arde semințele.

Ai grijă să nu semeni prea adânc! Este important ca seminţele să beneficieze de aer şi apă, elemente necesare germinării. Însă nici semănatul superficial nu este benefic, întrucât acolo se formează o crustă de pământ ce va împiedica răsărirea. Important este să te ghidezi întotdeauna după indicațiile de pe ambalajul semințelor.

Sfat! Deoarece unele seminţe au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a germina, îţi recomand să le amesteci cu seminţele unei alte legume care răsare mult mai repede. Te va ajuta să nu uiţi locul culturii semănate şi să eviţi riscul de a semăna de două ori în acelaşi loc.

Citește și Piscina îngropată – poliester sau beton?

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply