Superstitii de casa noua

0

Superstitii de casa noua (2)

Superstitii de casa noua – Cine spune ca nu-i deloc superstitios minte. Nu exista om care sa nu aiba superstitiile lui, unele mostenite de la bunici si parinti, altele ca urmare a propriilor sale experiente. De la povestile cu pisica neagra care poarte ghinion – desi exista multi cei care cred ca o pisica neagra in casa poarta noroc… – de la obieciul de a nu da bani lunea pana la obiceiurile si superstitiile de casa noua, toate acestea audarul de a-l ajuta pe om sa paseasca mai increzator in viitor, mai sigur pe el. Superstitiile nu le-am inventat noi, ci vin din cultura precrestina, iar multe din obiceiurile crestine de azi au radacina in superstitii si canoane pagane de altadata.

Citeste si: Obiecte vechi in casa noua

Oricum se poate spune ca superstitiile in general si mai ales aceste superstitii de casa noua, in special sunt bune pentru moral, dau incredere daca sunt respectate si, nu in ultimul rand ne coloreaza viata.

Acestea sunt cele mai vechi si mai generale superstitii de casa noua.

Nu multa matura dintr-o casa veche intr-o casa noua si arunca matura veche. Matura aduna tot ceea ce este de aruncat deci daca vei aduce matura veche in casa noua vei aduce ghinionul si dezordinea din vechea casa. Daca ai uitat de acest lucru sau pur si simplu abia acum ai aflat de asta, arunca matura pe fereastra in cel mai scurt timp! Astfel vei scapa de vechiul ghinion.

Paseste in casa noua cu dreptul si sa ai la tine o lumanare folosita la Inviere pentru a avea o casa luminoasa si ferita de rele.

Citeste si: Idei de cadouri de casa noua

Multe din superstitiile de casa noua incep din momentul constructiei. Se pune la temelia casei un ban de argit pentru spoi si o pana de cocos pentru sanatate. Obiceiurile variaza de la regiune la regiune, dar mereu este un simbol de bine pus la temelia casei. Fiecare etapa din constructia casei are obiceiurile ei. astfel cand se termina de ridicat capriorii pentru acoperis, toti cei care munces la ridicarea casei se opresc si primesc daruri de la proprietari, apoi ultimul caprior este stropit cu apa, cu ulei si – prin unele locuri cu aghiazma.

In casa noua se intra cu paine si sare. acestea sunt primele lucruri care trebuie aduse intr-o casa, fie ca este noua, fie ca te muti in ea. De obicei, atunci cand cei care au stat inaintea ta in respectiva casa se muta, ei lasa in casa paine sau orez si sare. In cazul in care nu exista in casa ta, nu e motiv de panica… Numai sa ai grija ca prima persoana care intra in casa sa aiba aceste “obiecte magice” la ea. Cumpara mai multa sare pentru ca este un simbol al norocului. Mai multa sare inseamna mai mult noroc, iar sa ramai fara ea iti poate aduce ghinion. sarea nu s eimprumuta, nu s erisipeste i nu trebuie sa se termine niciodata in casa.

Arunca putina sare in fiecare camera si in jurul usii pentru a goni spiritele rele care ar putea sa iti atace casa. In plus, ca sa te bucuri de prosperitate in casa cea noua, arunca cateva monede de argint prin sufragerie si lasa-le sa stea acolo unde cad.

Cei care au o casa noua trebuie sa inceapa sa stea in ea de luni sau de joi. Este una dintre cele mai raspandite superstitii de casa noua. Se spune ca nu-i bine sa te muti in casa noua martea, mai ales daca nu este complet terminata casa, pemru ca nu o vei termina nicioadata. Se spune ca lucrurile incepete martea nu se termina niciodata. Nu-i bine sa te multi in casa noua pe vreme de ploaie si nici sambata. la face ca martea, nu vei termina niciodata de asezat lucrurile in casa in care te-ai multat sambata. E bine sa o faci miercurea, pentru ca vei avea spor si joia pentru ca te vei intoarce mereu vesel acasa. Si duminica este bine sa te multi in casa noua dar numai pana la miezul zilei.

Nu primi si nu face cadou de casa noua cutite, pentru ca vei aduce discutii si tristeti in casa aceia. daca primesti cutite cadou, refuza-le!

Daca esti proaspat mutat in casa noua una din superstitiile de casa noua spune sa te bucuri daca ai gasit o broasca sau un greiere in noua casa, caci este semn bun. O pasare care ti-a patruns pe fereastra poate fi semn bun. Se mai spune ca o casa care are cuib de randunele este ferita de rele.

Alte superstitii de casa noua

Nu imprumuta matura de la cineva, adica matura altcuiva!
Daca ai pe cineva drag la drum, nu da cu matura prin casa.
Presara sare pe pragul casei, ca sa alungi tot ce-i rau.
Intra prima data in casa ta pe usa principala a casei.
Nu arunca gunoiul din casa noaptea.
Ai graija sa nu te incui pe dinafara caci este semn rau.
Nu fluiera in casa. Nici cand e casa gata, nici cand o construiesti!
Focul in casa trebuie aprins prima data numai dupa ce spui o rugaciune.
Nu lasa painea cu fundul in sus si nici cutitul cu lama in sus, pentru ca este semn de cearta in casa.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply