Strategii de curatenie pentru oamenii ocupati

0

Chiar dacă visezi să ai o menajeră (alături de bucătar şi şofer), sistemul de organizare a curăţeniei pe care ţi-l propun îţi va ţine casa curată până vei ajunge să-ţi îndeplineşti visele.

 

Sunt anumite cărţi de menaj parca scoase din poveşti. Imaginează-ţi că ai avea timp să aspiri sub mobilă, să roteşti saltelele în sensul acelor de ceas şi să cureţi bobinele frigiderului. Să fim cinstiţi, nu cred că-şi mai aduce nimeni aminte ultima oară când a făcut lucrurile astea şi nici nu cred că e cazul să ne simţim prost din cauza asta. Când ai programul încărcat, nu are niciun sens să îţi faci procese de conştiinţa că nu poţi face un menaj la nivelul profesioniştilor din domeniu. Nu mai zic de faptul că atunci când lucrezi foarte mult nu ai nicio şansă să ai casa 100% ordonată. Totuşi, urmând câteva reguli simple poţi obţine o ordine şi curăţenie satisfăcătoare şi să te asiguri că lucrurile nu îţi scapă din mână peste măsură – în aşa fel încât să nu ai nevoie de o zi întreagă de curăţenie numai că să aduci lucrurile la normal.

Iată cele câteva reguli de bun simţ care te vor ajuta să-ţi păstrezi casa curată şi ordonată în fiecare zi.

FĂ-ŢI UN PROGRAM: DIMINEAŢA, SEARA ŞI ALTE ACTIVITĂŢI

Având activităţi scurte de curăţenie în timpul dimineţii şi serii, poţi fi sigură că vei reuşi să-ţi menţii zilnic curăţenia şi ordinea la un nivel normal. Când am o zi foarte aglomerată, asta este tot ce am de făcut. Să păstrezi casa într-o stare bună, chiar şi pentru a primi musafiri, nu necesită atât de mult efort.
Analizează-ţi programul zilnic şi decide când ai putea să adaugi câteva activităţi de curăţenie. În funcţie de săptămână poţi decide să le rezolvi pe toate într-un weekend (cu muzică şi o băutură rece) sau să le programezi câte una pe zi.

DIMINEAŢA

Goleşte maşina de spălat vase în timp ce aştepţi prima ceaşcă de cafea sau ceai.
De obicei priveşti în gol cât se face cafeaua sau ceaiul de dimineaţă, sperând să treacă timpul mai repede până este gata? Foloseşte timpul acesta pentru a usca şi pune la loc în bufet vasele din maşina de spălat vase; astfel, data viitoare maşina va fi gata de treabă rapid.

Spală toate vasele după micul dejun (de fapt, după fiecare masă).
Este mult mai uşor să clăteşti câteva farfurii şi ceşti imediat după utilizare, decât să ai de spălat o chiuvetă plină la sfârşitul zilei. Este un obicei pe care mulţi îl consideră obositor la început, dar care devine repede obişnuinţă.

Pune la spălat o maşină de rufe imediat ce te-ai trezit.
Dacă începi o tură de spălare imediat ce te-ai trezit, va fi gata de pus la uscat înainte să pleci la serviciu.

Foloseşte umiditatea de la duş în avantajul tău.
Alocă-ţi câteva secunde să ştergi chiuveta şi oglinda din baie dimineaţa, imediat după ce ai făcut duş şi umiditatea te va ajuta. O trecere cu cârpa din microfibră este tot ce ai nevoie ca totul să arate ca nou.
Sfat: Păstrează o mini-trusă de curăţenie în baie că să nu fii nevoită să cauţi prin casă lucrurile de care ai nevoie.

SEARA

Aranjează holul de la intrare.
În loc să îţi arunci lucrurile peste tot împrejur când intri în casă, acordă-ţi câteva momente şi pune-le la locul lor. Aranjează-ţi pantofii, pune hainele în cui, pune mănuşile şi fularul la locul lor şi aranjează corespondenţa (facturile, etc).

Fă o curăţenie scurtă după cină.
Chiar dacă eşti epuizată, ai grijă să porneşti spălătorul de vase, să speli aragazul rapid şi să dai repede cu o matură sau un mop în bucătărie. Du gunoiul sau împachetează-l şi pune-l la intrare (în apartament, nu pe hol! – dacă stai la bloc), aşa îţi vei aduce aminte să îl arunci de dimineaţă.

Fă ordine în locurile aglomerate.
Ştii foarte bine locurile despre care vorbesc: acolo unde dezordinea se instalează parcă fără a fi vina nimănui. Aşa că, înainte să te duci la culcare, alocă-ţi câteva minute pentru a aranja prin casă lucrurile care nu sunt la locul lor, în special în zonele unde ştii că se face dezordine. Aranjează sufrageria, curăţă şi debarasează masa din bucătărie şi pune la loc în şifonier lucrurile care stau pe scaunul din dormitor.

ALTE ACTIVITĂŢI
Când îţi faci lista cu alte activităţi, ai milă de tine! Alege doar lucrurile care se potrivesc cu stilul tău de viaţă, casa ta şi timpul pe care îl ai disponibil. Uite câteva idei:
Dat cu asipratorul şi/sau spălat cu mopul
Şters praful
Curat în baie
Curat în frigider

Acum verifică-ţi încă o dată programul şi vezi dacă ai cum să înghesui şi aceste activităţi în timpul săptămânii. De exemplu, poţi face curat în frigider înainte să pleci la piaţă, poţi să ştergi praful ori de câte ori ai ocazia şi restul le poţi face în weekend, cu o cană de cafea sau ceai în mână.

Care este trucul tău cel mai bun pentru o curăţenie rapidă?

 

Sursa: houzz.com

Sursa foto: krsmanovic – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply