Stilul scandinav. Principalele caracteristici și trucuri de amenajare

0

Stilul scandinav a cucerit întreaga lume. Simplitatea, eleganța, funcționalitatea acestuia sunt principalele motive. Stilul are un aspect distinct care pune accent pe utilitate și minimalism funțional. Apărut în anii ’50, a evoluat și este unul dintre cele mai practice moduri de amenajare interioară. Mai jos, am adunat principalele caracteristici și sfaturi pentru reușita unei astfel de amenajări, în propria casă.

1. Iluminarea este primordială în stilul scandinav

Nu este întâmplător că începem cu acest detaliu. Stilul scandinav a plecat de la faptul că o bună parte din an lumina naturală este deficitară. Așa că modul în care iluminatul este utilizat, în design, este primordial pentru amenajarea scandinavă. Deoarece lumina zilei este un lux, în lunile de iarnă, soluția ideală este să ai mai multe tipuri de iluminat. Nu numai pentru a ajuta la obținerea unui sentiment de confort, ci și cu scop funțional. Lumina lumânărilor este, de asemenea, o necesitate. Adaugă o notă de strălucire sofisticată unei camere.

Regula de aur este: surse de lumină pe cel puțin două planuri, primul find plafonul, următoarele la nivelul ochilor, folosind lampadare și veioze, fără a omite lămpile de podea, care dau un farmec special încăperilor, aduc intimitate și o stare plăcută de ”loc cald, de acasă”.

2. Combină forma cu funcția

În ceea ce privește mobilierul, liniile curate, drepte și simple sunt calea de urmat. Frecvent marginile sunt rotunjite. Mobilierul, într-o amenajare scandinavă, are nuanțe naturale, iar designul este inovator și (multi)funcțional.Textura joacă un rol important. Dacă un scaun este fabricat dintr-un material metalic brut, vei găsi adesea ceva moale și confortabil drapat pe el. Stilul promovează un mod de viață relaxat, de aceea este obișnuit să găsești perne și pături așezate pe fotolii, canapele, chiar și pe podea. Nicăieri în alt stil de amenajare nu se folosesc atât de mult, în decor, pernele, păturile…

Rafturile de perete cu mai multe niveluri și dimensiuni sunt modul inteligent de organizare a spațiului pe verticală și aduc echilibrul vizual încăperilor.

3. Podele luminoase

Covoarele aproape că lipsesc din amenajările scandinave. Pot să apară carpete mici, covoare pufoase, în unele zone, dar esențial este podeaua să fie luminoasă și, în mod tradițional, din lemn de esență tare. Deseori podelele sunt lăsate în culoarea lor naturală, sau vopsite în alb. Acest lucru contribuie la extinderea spațiului și la amplificarea luminii. Această abordare este întâlnită în toate camerele, deseori combinată cu încălzirea prin podele.

4. Plante cu frunze verzi

Nevoia de soare și natură face ca în toate amenajările în stil scandinav, plantele să fie o constantă. Nu orice fel de plante, ci mai ales cele verzi, mari, luxuriante cu frunze mari. Nu sunt niciodată înghesuite, adunate pe pervaz, ci sunt parte integrată din decorul din casă.  La acestea se adaugă florile proaspete considerate o necesitate, nu un lux. Așa se explică de ce în decorul scandinav florile sunt o prezență constantă.

5. Culori neutre și culori de accent intense

Există o paletă de culori asociată cu stilul scandinav. Albul, griul, negrul și maroul sunt adesea împletite, creând un aspect curat și calmant. Designerii au introdus, de asemenea, alte culori care se potrivesc perfect: rozul prăfuit, albastrul marin, verdele tare, dar și tonuri de roșu, folosite mai ales ca nuanțe de accent. În spațiile tipic scandinave, pereții sunt păstrați albi, permițând mobilierului, în culori naturale, pieselor de decor să iasă în evidență. În ansamblu culorile păstrează amenajarea simplă, limpede și ordonată.

6. Organizare și ordine

Dacă vrei o casă perfect organizată și mereu ordonată, decorează totul în stil scandinav. Nu poți avea o amenajare scandinavă și dezordine.

Una dintre caracteristicile importante ale designului interior scandinav este utilizarea extrem de corectă a spațiului, lipsa oricărei aglomerări inutile, reducerea pieselor de mobilier la ceea ce este util, alegerea variantelor multifunționale.

Nu știu sigur, dar am aproape certitudinea că scandinavii au inventat mesele pliante și canapelele extensibile! Depozitarea este implementată pe scară largă sub formă de dulapuri înalte, extrem de încăpătoare, cu rafturi, uneori chiar în toate camerele, dacă este necesar. Tipic este faptul că dulapurile sunt înguste și aproape mereu albe! Decorul merge intenționat pe principiul „mai puțin este mai mult”, și după ce te obișnuiești orice altă amenajare va părea sufocantă. Spațiile sunt curate și relaxante vizual, într-un mod calculat, dar extrem de practic.

7. Ferestre luminoase, fară perdele

Pentru noi ideea unor ferestre goale poate părea neplăcută, dar este una dintre caracteristicile practice ale stilului scandinav. Aceasta contribuie la idee de a avea cât mai multă lumină în casă, iar pentru aceasta ferestrele sunt lăsate goale. Rar, pentru că este necesar, sunt folosite jaluzele. Dacă se utilizează totuși perdele, sunt preferate țesăturile ușoare, voal, mătase, eventual organza, și mereu prima culoare aleasă este albul.

Există și excepții, uneori fiind alese perdele, din materiale extrem de vaporoase și fine, în tonuri mai dense de gri, chiar negru. Contrastul aduce un plăcut echilibru inetrioarelor.

8. Accente de decor simple

Accentele decorative în designul scandinav sunt simple. Vazele elegante din ceramică și perne miniaturale cu modele geometrice adaugă culoare și textură subtilă unei amenajări. Florile, plantele, eventual desene abstracte, sunt elemente de decor la rândul lor. Lămpile, lampadarele și toate țesăturile sunt piese utile, dar și detalii care presonalizează decorul. Și nu trebuie uitate lumânările, extrem de potrivite cu acest stil de amenajare.

9. Textile

Alese mereu cu maximă atenție, se poate spune că toate dealiile textile ale unei amenajări scandinave contribuie în mod esențial la decor. În țările cu climă rece, nu este de mirare că o parte a decorului vine sub formă de materiale textile calde. Piele de oaie, lână sau mohair și bumbac moale, toate oferă o senzație de căldură și confort, dar adaugă și stil amenajării.

10. Lemn și metal

Stilul scandinav

Designul scandinav modern folosește lemnul nu numai în pardoseala lor, ci și decorativ în mobilier și pe pereți. Există, de asemenea, o tendință populară de a aduce finisaje metalice în piese de iluminat și accent. Pandantivele și aplicele din cupru și alamă sunt un mod de a adăuga strălucire unei camere.

Folosind aceste 10 elemente ca ghid, poți crea un spațiu care încorporează simplitatea, utilitatea și frumusețea designului interior scandinav.

Citeste si: Lectia de stil

TExt: Otilia Ignat/ Sursa foto: unsplash

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply