Stânjeneii, bijuteriile albastre din grădinile rustice

0

stânjeneii

Stânjeneii sunt în efervescență, pentru că stau să înflorească. Momentul lor este undeva la începutul lui mai, dar uneori, dacă primăvara-i mai caldă, iarna blândă și soarele lui aprile mai iute, vor înflori până la începutul lui mai. Irișii sau stânjeneii sunt veritabile bijuterii în gradini, se potrivest și încele sofisticate, pentru că florile stânjeneilor sunt speciale, dar merg foarte bine și în gradinile rustice, sau mai ales aici, tocmai prin forma și detaliile lor.

stânjeneiiStânjeneii fac parte dintr-o familie care are circa 150 de specii. Sunt plante cu rizomi groși și cărnoși, cu muguri din care cresc frunze lungi și tulpini care pot ajunge până la un metru, ceea ce face din stânjenei o floare minunată pentru grădină. Florile seamănă puțin cu orhideele și de cele mai multe ori sunt albastre, dar pot fi și roz, galben sau în combinații de indigo cu alb și galben cu auriu.

Stânjeneii sunt foarte puțin pretențioși. Bulbii se pun în pământ afânat, calcaros și ușor drenabil, în zone aflate în plin soare. Are nevoie de multă apa în perioadă de înflorire.

După uscarea frunzelor, bulbii trebuie scoși din pământ și replantați, dar procedura nu este obligatorie. obligatorie este tăierea frunzelor la două-trei săptămâni după ce florile trec pentru că în felul acesta bulbii se vor întări și se conservă. Dacă bulbii rămân în sol stânjeneii rezistă bine la frig. Singurele lucrări de îngrijire presupun afanarea pământului, udarea regulată în perioadă de înflorire și pe timp de secetă, îndepărtarea florilor trecute. Cu toate acesta stânjeneii sunt foarte rezistenți și reușesc să crească și să înflorească și fără o atenție specială. Pentru înmulțire poți secționa gulbii și îi poți replanta.

Sunt spectaculoși când sunt în tufe dese, stau bine pe lângă garduri și în grupuri dese și compacte în straturile cu flori. Combină mai multe soiuri de stânjeneii, în culori diferite, sau într-o singură culoare, combinat cu bujori, lalele rosii sau alte flori.

Stânjeneii sunt nelipsiți în grădinile etajate și sunt cea mai buna alegere pentru gradinile rurarle și cele de care nu ai foarte mult timp să te ocupi!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply