Specii de primăvară în grădina rustică

2

Cu toții ne bucurăm de revenirea primăverii. Cu gândul și nostalgia primăverilor copilăriei și adolescenței, când ne întrecem la aranjarea grădiniței de lângă casă, privim acum straturile mai vechi și mai noi și bucuria noastră devine dorință. Grădina rustică se trezește la viață.

Alături de arbuștii cu înflorire timpurie precum Forsythia, gutuiul japonez, mărul pădureț decorativ cu flori roșii ca vișina și alți arbuști, cresc la bază narcise, primule, lalele, bănuți și alte flori de primăvară.

Înflorirea lor face ca grădina casei să devină un festival și o sărbătoare a florilor. Cu fiecare zi care aduce primăvara, crește și dorința noastră de a lucra în grădină alături de florile dragi și alte culturi.

Forsythia, care este un arbust clasic de primăvară, care datorită faptului că este timpuriu, frumos și bogat în flori aurii ce luminează în jur, n-ar trebui să lipsească din nicio grădină. Ea vestește fără greșeală sosirea primăverii alături de brândușe, narcise, primule sau toporași. Ramurile înflorite puse într-o vază înaltă aduc primăvara în casă.

Forsythia se taie drastic după înflorire scurtând ramurile pentru că pe noile crenguțe se formează mugurii floriferi din primăvara următoare. Bucuria primăverii, care de la o zi la alta ne încântă cu tot felul de flori, face din grădina casei un tablou fascinant.

Plantele sădite încă din toamnă: zambilele moțate, anemonele, lalelele și altele se întrec acum în flori. Miosotisul (Nu-mă-uita) cu flori azurii ca cerul senin, are un aer deosebit în zilele însorite.

Albastrul florilor face ca grădina să pară mai largă lângă verdele proaspăt al frunzelor. Brândușele de primăvară (Crocus) profită din plin de soarele luminos și își deschid larg cupa florilor pentru a primi vizita albinelor.

Panseluțele cu flori delicate și multicolore aduc un plus de culoare, dacă sunt plantate în diferite vase pe lângă casă sau pe marginea aleilor.

Straturile cu narcise și lalele din toate soiurile întregesc cromatica unei grădini de primăvară și privindu-le ne fac fericiți și ne aduc linșite sufletească.

Grădinarii pasionați care în toamnă au plantat bulbii de flori au acum un belșug de culori și forme ce transformă grădina într-un tablou pitoresc.

Lalelele. Fiecare soi are farmecul lui. Le poți cultiva în grupuri mari, care se remarcă de la distanță. Lăsați lalelele să se ofilească singure. Puteți tăia capsulele de semințe, dar lăsați frunzele până se îngălbenesc și nu vă grăbiți cu dislocarea bulbilor. În bulbi se depozitează hrana pentru sezonul următor și are loc inducția florală a viitoarelor flori.

La combinarea soiurilor și plantarea bulbilor țineți seama de sezonul de înflorire. Unele sunt timpurii, altele mai tardive. Cele mai proaspete vor fi înșirate pe marginea aleilor. Nu uitați ca în straturi să aveți și flori care se expun odată cu speciile bulboase. Ele vor întregi tabloul grădinii, așa cum este de exemplu Lunaria Annua sau Argintica sau pana zburătorului cu inflorescențe bogate în flori mov-lila, ce înfloresc odată cu lalelele și care imită perfecțiunea buchetului.

Primăvara este un sezon favorabil multor flori, iar sub razele strălucitoare și calde ale soarelui, curtea devine un tablou de poveste.

Citeste si:

Text: Gheorghe Cojocaru/ sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

  1. Pingback: Branduse crocus | Revista Practic idei

  2. Pingback: Zambile în ghivece | Revista Practic idei

Leave A Reply