Soluții pentru scoaterea petelor, la îndemâna oricui

0

Un simplu moment de neatenție este de ajuns ca o pată să-ți strice ziua și hainele preferate. Uite cum poți să scoți urmele de ruj, cafea, ulei și multe alte substanțe de pe materialele textile!

Oricât de multă grijă încerci să ai, sigur se întâmplă să apară o zi în care răstorni cafeaua la birou, în care stiloul copilului face figuri și uniforma este plină de cerneală, cățelul lasă o băltoacă în sufragerie ori soțul vine fericit că a reparat mașina, dar și plin de ulei pe tricou. Este suficient ca o singură astfel de întâmplare să se ivească și toată ziua să fie compromisă.

Vei fi mult mai relaxată dacă știi ce „remediu” se poate aplica în fiecare caz în parte. Te poți baza și pe detergenții din comerț, de uz general ori special concepuți pentru îndepărtareapetelor, dar pentru siguranță este bine să cunoști și metodele simple și eficiente folosite de gospodine dintotdeauna.

Petele de iarbă. Cu cât acționezi mai repede, cu atât cresc șansele să reușești integral. Înmoaie materialul în apă caldă, aplică puțin detergent lichid de vase pe pată și freacă ușor, să nu deteriorezi materialul și apoi pune hainele la spălat. Dacă hainele murdărite sunt albe sau de culoare deschisă, poți încerca să ștergi locul cu alcool sanitar îndoit cu apă (1:1)sau cu oțet de vin diluat tot cu apă (1:2), apoi pune hainele la un ciclu de spălare normal, cu detergentul utilizat de obicei.

Petele de rugină. Sunt destul de greu de curățat, mai ales dacă sunt vechi. Poți încerca să pui direct pe ele zeamă de lămâie sau oțet alimentar nediluat și să freci cu un burete, având grijă să nu distrugi țesătura. Apoi să lași haina la uscat, la soare și ulterior să o speli ca de obicei. În locul substanțelor menționate mai poți întinde pe zona afectată o pastă obținută dintr-o linguriță de sare de bucătărie și câteva picături de suc de lămâie sau să freci cu o jumătate de lămâie pe care ai presat-o peste o farfurie cu sare. După uscare, speli haina și eventual reiei procedura dacă pata se încăpățânează să reziste.

Petele de mucegai. Din cauza lipsei circulației aerului, în teancurile de haine rar folosite din dulap se creează condiții optime pentru producerea mucegaiului. Vei observa pete gălbui pe hainele deschise la culoare și zone ușor decolorate pe haine de culori închise. Poți să lași hainele la înmuiat 2-3 ore în apă cu oțet și apoi să le speli. Mai merită să umezești pata cu suc de lămâie și să freci cu sare sau să uzi cu apă și să presari praf de bicarbonat de sodiu, apoi să speli.

Petele de fructe. Sunt coșmarul tuturor mămicilor care au preșcolari și nu numai, pentru că dispar greu. Șanse ai dacă imediat ce observi pata speli locul cu apă rece din plin, lași la înmuiat în apă cu puțin înălbitor și apoi speli la temperaturi înalte sau chiar fierbi rufele, dacă materialul se pretează la astfel de tratamente. Dacă rezultatul nu te mulțumește, ai și altă opțiune, să aplici pe pată o soluție de acid citric (80 g sare de lămâie la 1 litru de apă).

Petele de grăsime. Pune pe ele imediat sare, făină sau bicarbonat de sodiu, să absoarbă grăsimea, îndepărtează praful, toarnă un pic de detergent lichid de vase și după câteva minute freacă energic, apoi bagă la spălat normal. Mai poți freca petele cu pastă de dinți sau o pastă făcută dintr-o lingură de sare, patru linguri de amoniac și un strop de apă.

Petele de ruj. Din cauza compoziției grase, urmele de ruj sunt destul de persistente. Presează pe ele un șervețel să absoarbă surplusul, freacă ușor cu pastă de dinți, apoi spală.

Petele de pix. Ai grijă să nu întinzi mai rău urmele de pix. Pasta dispare dacă torni puțin alcool sanitar pe locul afectat și apoi freci cu apă și detergent.

Petele de cacao. Dacă sunt proaspete se umezesc cu apă, apoi se freacă ușor locul cu sare fină de bucătărie și puțină glicerină, după care se șterge sau se spală cu multă apă.

Petele de cerneală. Cele de pe țesăturile albe se curăță ușor cu zeamă de lămâie, cu lapte cald sau cu lapte acru. Petele vechi se lasă câteva ore în lapte, apoi se șterg cu o cârpă curată înmuiată în lapte, se clătește locul respectiv cu apă caldă, apoi cu apă rece.

Petele de sânge. Înmoaie țesătura în apă rece cu sare și apă oxigenată și pata va dispărea.

Petele albe pe lemn. Umezeala lasă pe lemnul mobilei pete albe, care se elimină prin încălzire cu uscătorul de păr sau cu un fier de călcat plimbat pe un șervet de bumbac. Atenție, testează întâi pe un colț ascuns, unora dintre lacuri mai rău le face!

Petele de urină cauzate de copii sau animale de companie. Animalele de companie și copiii mici îți mai fac surpriza să ude covorul sau patul. Ca să scapi de miros și de petele gălbui, pune șervete absorbante pe zona umedă, apoi pulverizează o soluție de oțet cu detergent lichid (2:1) și, după ce se absoarbe, șterge cu laveta umedă, dar curată și presară bicarbonat de sodiu care neutralizează mirosurile.

Petele de ciocolată. Dacă este foarte multă, pune câteva minute haina în congelator și apoi răzuie ciocolata, nu se va mai întinde. Spală bine cu detergent, iar dacă pata nu dispare, tamponează locul cu soluție călduță de borat de sodiu (borax), 1 lingură la 200 ml apă, clătește bine și pune haina la uscat. Mai poți lăsa haina și în apă foarte sărată sau șterge cu apă oxigenată.

Petele de vin roșu. În ciuda credinței populare că petele de vin roșu se curăță cu vin alb, această recomandare nu este și cea a experților în domeniu, care ne avertizează că astfel nu facem decât să fixăm pata. Se pare că ajută apa cu sare, tamponarea cu alcool 70oC sau soluția de apă și suc de lămăie.

Petele de cafea. Șterge cu apă minerală sau pune pe pată puțin oțet sau pastă din praf de bicarbonat și un pic de apă și după 10 minute în care lași substanțele să acționeze, spală haina. În cazul fețelor de masă cu pete mari, ajută înmuierea în apă cu sare și spălare cu apă rece. Dacă după spălat petele persistă, tratează locul cu soluție de borax cu apă (3:1) și clătește după ce aștepți câteva minute să acționeze.

Petele de noroi. Lasă noroiul să se usuce (nu umezi, fiindcă situația se agravează), apoi freacă bine cu peria nu prea aspră și urmele se vor estompa. Lasă haina la înmuiat în apă și apoi spală ca de obicei și vei uita de grija petelor.

În concluzie, există destule metode tradiționale care merită încercate. Nimeni nu îți poate garanta reușita, pentru că depinde de foarte mulți factori, dar reține că aceste metode în principiu funcționează, că este bine să acționezi cu grijă pentru material, degeaba scoți pata, dacă țesătura este compromisă. Și, mai ales, încearcă să intervii imediat ce ai constatat apariția petei. Cu cât amâni spălatul, cu atât șansele de reușită se diminuează. Și dacă reușita este parțială, nu uita că există metode creative să maschezi pata cu o aplicație, o fundiță etc.

Citeste si: Casa curată este un tratament antistres. arată studiile

Sursa foto: iStock

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply