Rachitica, floarea miezului de vara

0

Rachitica este o planta de gradina foarte populara. Originara din America de Sud, pe numele de catalog Physostegia virginiana, rachitica are tije lungi cu flori albe sau roz si infloreste din iulie pana in septembrie. Frunzele sunt subtiri si ascutite si are tindinta de a forma tufe.

Physostegia virginiana este specia cel mai mult cultivata. Are flori albe organizate in partea de sus a tulpinei drepte. Planta poate ajunge pana la un metru inaltime. Inflorescenta cuprinde ultimi 20-30 centimetri din tulpina. Cel mai des florile sunt albe, dar exista si subspecii cu flori roz si roz-lila.

Rachitica este o planta putin pretentioasa. Cel mai bine se dezvolta in soluri usoare, argilo-nisipoase. Are nevoie de lumina, dar tolereaza foarte bine si semiumbra, desi va face flori mai rare. Semintele pot fi semanate direct la finele lui mai. Planta creste relativ repede si va inflori pana la finele lui august, in primul an de viata, iar anii urmatori la inceputul lui iulie sau chiar mai devreme in perioadele calduroase.

Citeste si: Plante aromatice de vara

Rachitica are tendinte invazive, mai ales daca nu este rarita si daca este lasata sa faca seminte. Acestea sunt foarte prolifice si se vor auto-insamanta. Planta este relativ rezistenta si poate face fata perioadelor mai secetoase, dar si celor caniculare, dar are nevoie de udari in perioadele foarte calde saucand soluleste uscat. Daca vrei sa tii sub control planta, tijele florale trebuie tunse imediat dupa ce florile trec, pentru a nu forma seminte.

In plus se inmulteste foarte bine si prin lastari care formeaza tufele pornesc din rizomi subterani si au tendinta de a “cuceri” rapid terenul din jur, astfel incat, in cazul in care o data la doi-trei ani nu se face lucrarea de divizare si replantare a tufelor, poate deveni invaziva.

Rachitica este sensibila la paduchii plantelor care o pot necajii destul de tare. Planta are insa capacitatea de a se regenera, daca nu in anul in care a fost atacata, anii urmatori.

Rachitica, fiind inalta si avand tendinta naturala de indesire sta foarte bine pe langa garduri, liziere sau zonle de delimitare ala gradinii. Sta bine pe langa peretii si ziduri si poate fi planta pentru umplutura in gradinile rustice.

Citeste si: Flori de vara: Crinii de gradina

Rachitica sta foarte bine in buchete sau in vaza tijele florale lungi si rezistente facand din ea o planta perfecta pentru decor.

Citeste si: Vraji de dragoste. Strategii de frumusete pentru a fi irezistibila!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply