Prin culori și finisaje din lemn am creat senzația de căldură

IMG_01335
Foto: Mihai Nicolae

Dragi cititori,
De această dată, am acceptat invitația domnului Adrian Dumitru care ne-a poftit în casa părinților săi din localitatea Crevedia.
Când ați început construcția casei și care au fost etapele urmate?
Am achiziționat casa la roșu, împreună cu terenul pe care este construită în 2008 și am încheiat lucrările de finisare după 3 luni; am avut o echipă de meșteri foarte buni, care și-au făcut treaba. Era altfel îm-părțită atunci când am cumpărat-o, parterul era compartimentat, însă noi ne-am dorit o bucătărie open-space, în stil american, care să dea în living. Astfel, la parter avem acum livingul cu bucătăria deschisă, un birou-bibliotecă, o baie mi-că și garajul cu o bucătărie de vară, iar la etaj avem 3 dormitoare, un balcon și o baie. Aici locuiește mama și, atunci când nu sunt în deplasări, eu. Lucrez ca skipper (navigator) pe iahturi și sunt plecat cel puțin 7 luni pe an în deplasări și croaziere.
Ce finisaje are casa?
Tencuială și vopsea lavabilă, iar gips-carton am pus doar pe plafon și la etaj pe zona mansardată, pentru nivelare. Pe jos avem gresie peste tot, mai puțin în dormitoare, unde am pus parchet melaminat, pentru un plus de căldură și o atmosferă mai primitoare.
Avem geamuri termopane și casa este izolată cu polistiren la exterior, pentru a reține căldura și a avea un consum scăzut. În curte nu am apucat să facem foarte mult, am construit o mică terasă în laterala casei, unde luăm masa vara, alături de prieteni și am pus gazon, căruia nu îi merge foarte bine. Cine a mai avut șantier în curte știe că asta cam strică terenul, căci rămân tot felul de resturi, pietriș și nisip, care afectează plantele.
Dar am pus gazon și am tot adus pământ, sperăm să își revină terenul.

Cum vă descurcați cu utilitățile aici?
IMG_01337
Foto: Mihai Nicolae

În zonă nu există canalizare, așa că avem puț de mare adâncime de unde scoatem apă cu hidroforul, centrală pe gaze pentru încălzire și o instalație adițională pentru încălzire solară. Aceasta ajută mult, mai ales pe timpul verii, deoarece ridică temperatura apei la 15-25 grade, iar de acolo preia încălzirea pe gaze, care consumă astfel mai pu-ține resurse. Avem și filtre pentru purificarea apei de băut. Neavând canalizare, am făcut o fosă septică de mari dimensiuni, care trebuie golită doar la 3-4 luni, deci nu este o bătaie de cap.
Cine s-a ocupat de amenajarea interioară, decorațiuni și mobilier?
Părinții mei au făcut asta. Am preferat cu toții să fie cât mai aerisite camerele, luminoase, iar ca mobilier am luat doar strictul necesar, fără obiecte masive, care să încarce vizual camerele. Fiecare și-a personalizat camera așa cum a dorit: a mea poate fi recunoscută ușor după machetele de iahturi și bărci, iar a fratelui meu, pasionat de muzică, după diversele instrumente muzicale. Am mers pe culori deschise și finisaje din lemn, tot pentru a crea senzația de căldură și lumină în toată casa. Atunci când este cald, ne place să ieșim pe terasă, cu prietenii și vecinii, unde avem o masă din lemn masiv, de la care, în zilele senine, se pot vedea munții.
Nea Nicu, vecinul care este acum prezent, este un bun sfătuitor într-ale construcției și amenajărilor.

Doriți să împărtășiți ceva din experiența voastră cititorilor Practic Idei?
Bazați-vă mereu pe meseriași buni, care vin prin recomandare sau au un portofoliu de lucrări. Vă va scuti de foarte mult timp și de nervi distruși, Mult succes tuturor!
CĂTĂLINA VIERU  
 

Distribuie articolul pe: