Plantele de interior absorb chimicalele din aerul din casa

0

 

Chimicalele din aer sunt la fel de priculoase ca si aditivi din mancare. Poate chiar mai periculoase pentru ca nu le putem evita. Aerul de la birou, din cauza aglomeratiei, a aerului conditionat si a produselor de birotica si papetarie, plus chimicalele din imprimante este extrem de toxic. La fel si in unele case.

Care sunt sursele de poluare la birou? Toate elementele care constituie ambientul: mobila, mochetele fixe si sintetice, produsele de curatenie, produsele de improspatare a aerului. Toate acestea elimina compusi toxici, denumiti compusi organici volatili (COV). Dintre acesti compusi, formaldehida este este cea mai toxica. Acest gaz iritant este eliminat in aer de mobilier, dar poate fi continut si in mochete, cartoane, hartie, diverse vopseluri, si altele. Daca stai sa analizezi putin vei vedea cate surse de noxe sunt in jurul tau, toate imposibil de evitat.

Plantele de interior absorb chimicalele din aerul din casa

In aceste spatii inchise in care ne petrecem o zi intreaga de munca, plantele de interior reprezinta o alternativa eficienta de a absorbi poluantii din aer. In plus, ele influenteaza umiditatea si amelioreaza calitatea aerului, absorbind dioxidul de carbon, fixand praful si alte substante toxice. In schimb, elimina din belsug oxigen, indispensabil vietii.

Plante potrivite pentru birou care absorb chimicalele din aer

Ca regula generala, inainte de a achizitiona plantele, evaluati gradul de luminozitate si caldura din birou. Trebuie sa stiti ca majoritatea plantelor iubesc lumina, dar le poate dauna sa fie tinute direct in bataia soarelui.

Feriga – este o planta de interior foarte cunoscuta, care nu necesita conditii speciale de ingrijire. Are marele merit de a ioniza aerul. Este foarte sensibila insa la fumul de tigara si la aerul uscat.

Azaleea – elimina foarte eficient amoniacul din produsele de curatenie. Este insa o planta care necesita o ingrijire speciala, mai ales in privinta pamantului folosit.

Plantele de interior absorb chimicalele din aerul din casa

Ficusul benjamina – este o planta verde, fara flori, care absoarbe eficient formaldeida, compus organic toxic prezent in aproape toate incaperile inchise. Este o planta iubitoare de lumina.

Clorophytumul este campionul depoluarii interioare. Absoarbe o mare cantitate de dioxid de carbon, formaldehida si toluen. Este o planta usor de intretinut in interior. Ii prieste luminozitatea, dar se adapteaza si la lumina medie.

Cactusul este ideal pentru a suprima efectele undelor electromagnetice ale computerului. Poate fi plasat langa calculator, in asa fel incat sa nu ne incurce la lucru.

Crizantema – e o planta decorativa foarte frumoasa, care are capacitatea de a neutraliza sunstantele toxice emanate de solventii din vopseluri. Este o planta ceva mai greu de adaptat la interior, deoarece nu-i place lipsa de lumina si caldura uscata. In functie de preferintele personale, exista o mare varietate de plante de interior folositoare sanatatii.

Studiile arata ca in birourile frumos aranjate, decorate din belsug cu plante, randamentul angajatilor creste. Se diminueaza nervozitatea, durerile de cap, afectiunile respiratorii si alergice, iar comunicarea intre angajati este mai buna.

Inmultirea plantelor. Strategii si abordari
7 plante pentru incepatori

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply