Plante împodobite întreaga iarnă

0

Plante împodobite natural? Desigur, ne referim la toţi acei arbori şi arbuşti înzestraţi de mama natură cu fructe decorative, care rămân pe crenguţe toată iarna. Pe lângă acestea, plantele ne mai pot încânta cu o scoarță ieșită din comun sau chiar cu flori. Plantează în grădină sau în faţa blocului speciile recomandate de noi, iar atmosfera va rămâne festivă toată iarna.

plante imbodobite calin
Cu nuanțele lor intense, fructele călinului adaugă contrast grădinii înzăpezite.

1. Călinul european – fructe pentru păsări

Veşnic verzi sau cu frunze căzătoare, călinul (Viburnum opulus) este preţuit pentru florile, fructele şi frunzişul lor. Unele specii au flori frumoase şi parfumate, altele înfloresc iarna sau au un frunziş viu colorat toamna. Fructele ornamentale care apar toamna şi ţin şi peste iarnă sunt roşii, albastre sau negre şi dau tufelor aerul unor plante împodobite parcă pentru sărbători.

Citeşte şi Tăierea pomilor fructiferi în timpul iernii

plante impodobite maces
Fructele măceșului sunt o importantă sursă de hrană pentru păsări în timpul iernii.

2. Măceşul – globuleţe roşii

Originar din Europa şi vestul Asiei şi Africii, măceşul este o tufă căţărătoare care atinge frecvent 5 m înălţime, iar uneori se poate căţăra şi mai sus, în coroanele copacilor înalţi. Florile sunt în general simple, de un roz pal şi uşor parfumate, dar pot varia între roz închis, portocaliu şi alb. Binecunoscutele măceşe apar toamna şi împodobesc crengile până primăvara târziu.

Citeşte şi Plante de grădină în culori de iarnă

plante impodobite mesteacan
Mâțișorii de mesteacăn împodobesc copacul până primăvara.

3. Mesteacănul – ciucurei decorativi

Mestecenii au formă graţioasă şi reprezintă o alegere foarte populară printre designerii de grădini datorită scoarţei caracteristice şi a mâţişorilor ca nişte podoabe de pom. Scoarţa mestecenilor este marcată din loc în loc de dungi orizontale negre iar la unele soiuri aceasta se desface în fâşii ca de hârtie, în mod natural. Mâţişorii se formează vara şi rămân netezi şi închişi toată iarna. Ei se deschid la începutul primăverii, înflorind înainte ca frunzele să apară. Scoarţa deosebită şi mâţişorii delicaţi fac din mesteceni unele dintre cele mai îndrăgite plante împodobite natural.

Citeşte şi Protejarea trandafirilor iarna

plante impodobite hamamelis
Hamamelisul este unul dintre puținii copaci care înflorește în timpul iernii.

4. Hamamelis – înfloreşte iarna

Hamamelis este un arbust foios originar din Asia de Est şi America de Nord; din jumătatea secolului al XVII-lea a început să fie cultivat şi în Europa. Planta ornamentală cu flori uşor parfumate, colorate în galben, purpuriu şi roşu, cu o formă ciufulită, este cu atât mai mult preţuită cu cât acestea apar într-o perioadă în care avem mai multă nevoie de ele: iarna. Perioada de înflorire începe toamna târziu, pe la jumătatea lui octombrie, şi durează aproape toată iarna.

Text: Patricia Uşurelu
Foto: Thinkstock/Gulliver
Articol publicat în revista Casa şi grădina

Casa si gradina, ianuarie 2015

Nu uita! La chioșcuri te așteaptă numărul special de iarnă al revistei Casa şi grădina cu o mulţime de subiecte interesante!

Bunele maniere la ocazii festive. Le cunoști?

Idei moderne de amenajare a construcțiilor vechi

Grădinile de pe acoperișurile de blocurilor

Totul despre floarea iernii: Erica

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply