Parchet clasic

0

Parchet clasic – Pardoselile din lemn au o noblețe unică, ce impregnează fin orice ambient. Fie că optezi pentru stilul clasic, fie pentru cel modern, oferta este generoasă și include modele din lemn nobil, îmbinat în trame geometrice, în combinație cu alte materiale. Parchetul de calitate (parchet clasic sau modern), conferă căldură și naturalețe oricărui tip de interior. Lemnul este un foarte bun izolant termic, de aceea vor fi mai multe suprafețe „calde“ în locuința ta.

parchet clasic
Model realizat din lamele din lemn de stejar și frasin, într-un desen geometric, ce cuprinde și bumbi din lemn exotic. Foto: Floors4You

Aspectul său este mereu original, pe de o parte datorită desenului natural al fibrelor lemnoase, pe de altă parte grație modurilor variate de prelucrare și tratare. La cumpărarea parchetului, reține că nu orice etichetă pe care scrie „parchet“ are calitățile acestui produs. Sunt de evitat pardoselile laminate sau produsele care nu au cel puțin un strat de 2,5 mm de lemn nobil (conform clasificărilor specialiștilor). Alegerea ar trebui să se coreleze și cu condițiile din interiorul locuinței.

Citește și Parchet modern.

Pe lângă asortarea cu piesele de mobilier sau stilul amenajării, este util să ții cont de nivelul de umiditate (ai nevoie de parchet special pentru băi, bucătării, verande), de compatibilitatea cu sistemele de încălzire în pardoseală și de oscilațiile de temperatură (ca să eviți eventuale deformări etc.).

Pentru o amenajare în stil clasic vei găsi modele potrivite, cele mai multe modele de parchet clasic fiind din lemn masiv. De altfel, majoritatea produselor pentru stilul clasic au nuanțe apropiate de cele naturale ale esențelor lemnoase (stejar, nuc, fag, ulm, lemn exotic).

Citește și Cum alegi parchetul potrivit. Idei orientative.

parchet clasic
Parchet din lemn masiv, cu design artistic, similar unei țesături de dimensiuni mari. Foto: Exclusive Floors

Parchetul din lemn masiv (tradițional) este livrat, de regulă, sub formă de lamele nefinisate, iar montarea sa este laborioasă (implică fixarea unui suport, șlefuire fină, aplicarea straturilor de grund și lac). Gradul de complexitate la punerea în operă este maxim la parchetul artistic (cu desene geometrice sau florale). Acesta seamănă cu un puzzle uriaș, format din elemente cu diferite nuanțe (intarsii obținute din esențe lemnoase variate). Pentru stilul clasic de amenajare interioară, parchetul din lemn masiv nu e singura opțiune.

Poți opta și pentru parchet stratificat, cu o structură ce îi conferă mai multă stabilitate în timp față de parchetul masiv. În general, este livrat gata finisat, iar lemnul nobil de la suprafață poate fi din esențe autohtone sau exotice.

parchet clasic
Parchet Oak Green Intense, 
din colecția Vintage – dublustratificat, cu finisaj 
realizat cu lac colorat mat. Foto: SSAB

Citește și Parchet rezistent la umezeala.

Articol preluat din revista Casa Lux nr. 1/2015.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply