Păpădia, prima sursă de hrană a albinelor. Salvați păpădiile!

0

Păpădia nu trebuie considerată o buruiană, ci trebuie privită ca fiind o sursă esențială de hrană a albinelor, insecte în general și implicit pentru păsări. Ecologiștii susțin că mica floare galbenă, una dintre primele flori de primăvară, din flora spontană, este o sursă inestimabilă de hrană pentru albine și alte insecte, mai ales că păpădia înflorește concomitent cu perioada în care albinele ies din stup după perioada de iernare.

În multe locuri păpădia este considerată o buruiană și cade sub lama mașinilor de tuns iarba. În fapt este prima sursă de polen pentru albine, fluturi și alte insecte. Eliminarea păpădiilor afectează grav insectele, în condițiile în care anual populația de insecte scade cu 2,5% fapt care va avea efecte nefaste asupra intregului ecosistem. Insectele, toate, albinele în special, sunt esențiale pentru polenizare, sunt hrană pentru păsări și parte esențială a întregului lanț biologic.

Mai multe asociații și profesori specialiști în ecologie susțin că păpădia trebuie lăsată pe toată perioada ciclului său evolutiv, de la floare, până la globul cu seminte care asigură proliferarea plantei, pentru că beneficiile pentru ecosistem sunt infinit mai mari decât eventualul prejudiciu legat de aspectul peluzelor.

Polenul păpădiilor este extrem de nutritiv și necesar albinelor epuizate după perioada de iarnă.

Păpădia nu este utilă doar albinelor și altor insecte, ci și oamenilor. Ceaiul de păpădie, siropul de păpădie sau salatele cu frunze de păpădie sunt o sursă de minerale și aminoacizi esențiali care fortifică, stimulează procesele metabolice și sunt mai mult decât binevenite la începutul primăverii. Europenii folosesc frecvent în tratamente naturiste păpădia pentru tratarea febrei, problemelor oculare, pentru probleme legate de tranzitul intestina, retenția de lichide, detoxifierea ficatului și probleme cutanate. Păpădia este utilizată de mii de ani în medicina chinezească, în Rusia este tradițional siropul de păpădie, iar în alte țări este folosită ca sursă pentru unele medicamente și preparate naturiste.

păpădia
Salvați păpădiile!

Și beneficiile micuței plante galbene cu se opresc aici. Păpădia este utilă solului. Planta, frunzele, rădăcina sunt un îngrășământ natural pentru sol, având capaciatatea de a extrage azotul atmosferic și de a-l fixa în sol. Azotul fiind esențial pentru cultura altor plante.

Specialiștii recomandă cu insistență protejarea păpădiilor, tunderea zonelor în care acestea cresc spontan doar după ce păpădia produce semințe, evitarea stropirilor cu insecticide sau ierbicide, dacă este nevoie, numai după ce păpădiile își epuizează ciclul biologic.

Păpădia (pe numele oficial Taraxacum officinale) este o plantă erbacee din familia compozitelor, floarea fiind o inflorescență formată din circa 150 de flori, cu frunze lungi, crestate și cu flori galbene grupate în capitule. Păpădia este găsită pretutindeni, unde se află vegetație, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate și pe marginile drumurilor. Păpădia crește în locri însorite, în calea unui izvor subteran, în locuri umede și este semnul cert al unui sol bogat în minerale.

Una peste alta îndemnul ecologiștilor, al grădinarilor pricepuți și al apicultorilor este: lăsați păpădiile să crească!

Citește și:

sursa foto: pixabay.com/ articol exclusiv online: Otilia Ignat

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply