Panouri solare vs panouri fotovoltaice. Solutii pentru incalzirea apei si pentru producerea de curent electric

1

Panouri solare vs panouri fotovoltaice nu este abordarea unui conflict intre cele doua sisteme, ci o comparatie care pleaca de la caracteristicile de eficienta si se termina cu scopul pe care il urmaresti.

Panouri solare vs panouri fotovoltaice (1)

Exista mai multe diferente intre panourile solare si cele fotovoltaice. Daca primele sunt concepute pentru a transforma energia solara in energie termica, panourile fotovoltaice transforma energia solara in energie electrica. Diferentele de randament si cost sunt si ele diferite.

Daca pui panouri solare vs panouri fotovoltaice fata in fata la capitolul avantaje si costuri diferentele sunt evidente, astfel ca trebuie sa alegi un sistem sau altul in functie de scopul pe care il urmaresti.

Citeste si: Instalatia electrica a unei case. Pret si materiale necesare

Panourile solare  pentru apa calda se pot folosi in perioada calda a anului, dar exista si sisteme care sunt eficiente, cu randamente diferite, evident, tot timpul anului. Diferenta intre cele doua sisteme sta in capacitatea de retinere si pastrare a energiei solare a respectivelor panouri. Si preturile variaza, dar toate cheltuielile se amortizeaza in decurs de cel mult un an – doi, pentru o casa de circa 150 mp si o familie de patru persoane. Sistemele de panouri solare pentru apa calda nepresurizate cu functionare primavara-toamna sunt cele mai simple si mai economice sisteme de incalzire ale apei menajere. In plus sunt si extrem de fiabile.

Panouri solare vs panouri fotovoltaiceCiteste si: Panouri fotovoltaice. Cum faci unul la tine acasa

Panoul fotovoltaic transforma energia solara in energie electrica. Costurile acestor instalatii sunt mai mici decat in cazul panourilor solare, dar si randamentul mai mic. In schimb se produce energie electrica care poate fi, la randul ei transformata in orice alta forma de energie: temica sau mecanica. Daca panoul fotovoltaic este mai ieftin decat cel solar, acesta necesita un sistem de transformare a energiei electrice de tip curent continuu cu voltaj redus, in curent alternat de voltaj ridicat, ceea ce poate implica costuri suplimentare. Investitia se amortizeaza insa destul de repede.

Puse fata in fata panouri solare vs panouri fotovoltaice au o suma de avantaje comune. Sursa este inepuizabila, singurele variatii posibile fiind cele legate de intenistatea luminii solare. Nu exista emisii si noxe. Dupa instalare cele doua sisteme au nevoue de o intretinere minima, cu costuri minime.

La capitolul diferente panouri solare vs panouri fotovoltaice un detaliu important este cel al dimensiunilor respectivelor panouri. Pentru un randament maxim suprafata expusa a panaourilor fotovoltaice trebuie sa fie mare, in timp ce in cazul panourile solare, suprafata acestora trebuie sa fie proportionala siraportata la catitatea de caldura/apa calda pe care trebuie sa o produca.

Citeste si: De ce sunt diferite panourile solare

Panouri solare vs panouri fotovoltaice mai puncteaza o diferenta esentiala. daca primele au nevoie de radiatie solara directa, cele fotovoltaice produc energie electrica si in conditii de cer acopertit.

Panouri solare vs panouri fotovoltaice ofera in egala masura avantaje. Secretul maximizarii randamentului este acela de a alege sistemele cu adevarat necesare casei tale.

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply