Originea tradiţiilor româneşti de Crăciun

0

Colindele, Naşterea Mântuitorului, Moş Crăciun: de unde vin şi cum au ajuns la noi? Pentru a le înţelege mai bine am vorbit cu Iulia Gorneanu, director artistic la Galateca, care ne-a le-a explicat originea tradiţiilor româneşti de Crăciun.

Originea traditiilor romanesti de Craciun

Naşterea Mântuitorului nu a fost sărbătorită dintotdeauna aşa cum o facem noi azi. În Biblie nu este specificată data naşterii lui Iisus, drept urmare, biserica creştină nu celebra acest eveniment.

Totuşi, exact în această perioadă a anului, străbunii noştri marcau, pe 25 decembrie, cea mai importantă sărbătoare a lor, Naşterea Soarelui Nebiruit. Conform vechiului calendar, era data solstiţiului de iarnă, când ziua începea să crească, soarele renăştea, biruind încă o dată forţele întunericului.

Originea traditiilor romanesti de Craciun

Citește și: Suporturi de lumânări în trei pași simpli.

Şi tot în această perioadă mai erau veneraţi zeul Saturn (divinitate italică ce patrona muncile agricole şi roadele pământului) şi, în perioada antichităţii, zeul persan al luminii, Mithra. Aşadar, trei divinităţi păgâne erau sărbătorite practic în aceeaşi perioadă a anului, iar pentru a le contracara, biserica creştină a consfinţit la Roma, în anul 354, sărbătorirea Naşterii Mântuitorului.

V-aţi întrebat vreodată de ce în toiul iernii cântăm despre „flori dalbe” şi „ziurel de ziuă”? În timpurile vechi, ţăranul se speria când vedea că se micşorează ziua, că începe crivăţul, că noaptea este tot mai mare, se temea că soarele nu o să mai apară şi că vine sfârşitul lumii. Aşa au apărut practic colindătorii, să descânte această lume cu colindele, să ajute soarele să urce pe cer.

Citește și: Crăciunul la Casa Albă.

Colindele care conţin refrenuri precum „florile dalbe”, „hai lerui ler”, „ziurel de ziuă” şi au versuri scurte, sacadate, sunt de fapt cântece precreştine, războinice, în care colindătorii luptă cu întunericul pentru a proteja comunitatea, perenitatea timpului şi renaşterea ciclică. Creştinarea de-a lungul secolelor a dus la confuzia acestora cu cântecele de stea, care au un caracter religios şi sunt inspirate din psalmi, iar fragmente populare din muzica clasică.

Citește și: Decor pentru Crăciun. Câteva idei simple.

Despre Moş Crăciun legendele spun că era soţul Crăciunesei, cea care a găzduit-o pe Maica Domnului şi a ajutat-o să îl nască pe Iisus, şi îl descriu drept un bătrân beţiv şi avar. Furios pe soţia lui, i-a tăiat mâinile, însă Maica Domnului i le-a pus la loc şi i le-a transformat în aur. Bucuros de această minune, Crăciun a aprins un rug în curte, a început să joace de bucurie în jurul focului şi să împartă daruri celor prezenţi.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply