Orhidee și bromelii

0

Dacă vrei niște flori cu un farmec aparte, alege orhidee și bromelii. În plină iarnă, când aerul din case e mai uscat, aranjează-le într-un mod ce amintește de cadrul lor natural și care le asigură umiditatea necesară. Cunoaște mai bine ce cerințe au!

orhidee albe
Foto: Flori Lixăndroiu

Orhidee și bromelii – cerințe

Trebuie să știi despre orhidee și bromelii că au în comun faptul că iubesc lumina, dar nu soarele, și necesită iarna o temperatură care să nu scadă sub 14 grade Celsius. Trebuie udate cu apă dedurizată (de ploaie, de izvor sau lăsată să stea o zi înainte de utilizare) și la temperatura camerei, pentru a le feri de un șoc termic.
De asemenea, este bine să mai știi despre orhidee și bromelii că au nevoie de umiditate în aer, nu de apă în exces la rădăcini! Specialiștii recomandă să le așezi pe un strat de pietriș într-o tavă (în care să menții apa sub nivelul fundului ghivecelor) sau să introduci vasul cu planta în altul, pe fundul căruia să fie niște bile de argilă menținute umede. Se simt bine pe pervazurile luminoase. Adesea le vezi aliniate acolo. Nu uita că sunt plante epifite, ce cresc pe crengile arborilor. Așa că rupe monotonia alinierii! Construiește un suport rezistent și foarte stabil, amintind de un trunchi de pom.
Fixează din loc în loc ghivece cu pietriș sau argilă, ca să asiguri umiditatea, introdu în acestea vasele cu orhidee sau bromelii și maschează-le cu scoarță. Aceste plante iubesc apa, dar nu udarea excesivă și nici apa băltind în farfuria de sub ghiveci. Orhideele din ghivece cu pământ tasat și cu drenaj prost mor prin asfixierea și putrezirea rădăcinilor. Uneori, vasele lor au fante pentru aerisire. Bromeliile au rădăcini fine și preferă să fie udate pe frunze și în cornetul lor, nu la bază. Fertilizarea se face dacă plantele au asigurate condițiile de lumină, căldură și apă cerute de fiecare specie și diferă în funcție de perioada de vegetație.

Articol adaptat din revista Casa lux – ianuarie 2011

Autor: Flori Lixăndroiu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply