Ochiul bolului, infloreste toamna, dar se seamana primavara

0

dwarf-sommeraster-10473_960_720Ochiul boului este una din cele mai raspandite flori de gradina. Planta este perena si face parte din familia  Ateraceae. Ochiul boului se seamana primavara devreme si va inflori dupa jumatatea lui august pana la finele lui octombrie, dar sunt si soiuri d evara, care vor inflori din iulie, pana in septembrie. Floarea este o combinatie intre bujori si crizanteme. si se poate gasi intr-o varietate de culori, de la mov la albastru, roz si rosu pana la galben si alb, acestea din urma fiind mai rare.

Planta este spectaculoasa in gradina atunci cand creste in grupuri mari si are florile bine dezvoltate. Pentru a obtine flori de dimensiuni mari, la formarea bobocilor o parte dintre acestia (1 din 3) trebuie indepartat prin ciupire. se procedeaza astfel numai cu bobocii lateriali si niciodata cu cei din varful tijelor florale.

Planta are drept carateristic faptul ca nu s epoate inmulti decat prins eminte si autoinsamantare. Pentru ca este o floare de toamna, tolereaza foarte bine temperaturile scazute, dar mai ales variatiile de temperatura. Se pot insamta in rasadnite sau direct pe locul se plantare. Semintele de ochiul boului se imprastie pe pamant mai rar. Semintele plantate direct se acopera cu un strat de nisipelor si trebuie udate  mai multe zile la rand. Semanarea in locul definitiv de la inceput nu da rezultate spectaculoase in primul an, dar plantele vor cuceri locul si se vor adapta foarte bine la mediu, iar in al doilea an zona cu ochiul boului, din gradina va fi spectaculoasa, si din ce in ce mai plina de flori.

Pentru a obtine seminte de calitate pentru anul urmator, se aleg cele mai frumoase plante si se lasa sa fructifice numai florile aparute pe tulpina principala, iar restul bobocilor se taie fara a-i lasa sa infloreasca.

Planta are nevoie d eun sol care dreneaza bine, eventual supra inaltat, de soare si de o udare abundenta in perioada de inflorire. Fertilizatorii vor stimula productia de flori si inflorescente mari si intens colorate.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply