Martie – trei activitati de baza pentru gradina

0

activități de bază pentru grădină (2)Martie este o lună specială pentru grădină, pentru că se reia toată activitatea de îngrijire a pământului, cu tot ceea ce aceasta presupune. Dincolo de toate listele cu lucrări de grădină exită trei activități de bază pentru grădină care sunt obligatorii în cursul lunii martie și de realizarea cărora depinde tot viitorul grădinii în nou an de vegetație.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Marie este luna în care trebuie reparate stricăciunile din timpul iernii, efectuate lucrările care să stimuleze și să susțină procesul natural de vegetație, la care se adaugă măsurile de prevenire a bolilor și dăunătorilor. Concret, luna marie înseamnă trei activități de bază în grădină.

Citeste si: Gradina Feng Shui

1. Curățenie și săpături.

activități de bază pentru grădină (3)După ce se topește zăpada, iar vânturile de primăvară au mai zvântat grădina, curăță resturile plantelor moarte. În urmă ciclului îngheț-dezgheț, solul are o structură foarte bune și este uțor de săpat. Săpă pământul cu o cazma și fertilizeză solul cu îngrășământ organic.

Citeste si: Planteaza acum, mananca la primavara usturoi si ceapa

2. Tăie crengile uscate

Tăierile de primăvară sunt foarte importante pentru stimularea vegetației și a producției de fructe, în cazul pomilor fructiferi, dar pentru asta trebuie făute la momentul optim, ceea ce înseamnă că perioada ideală este luna martie, când temperaturile nu mai scad sub zero (sau daca scad, intervalul este scurt), mugurii sunt mici, iar pomii sunt încă în faza de repaus. Luna martie este momentul optim pentru tăieri la pomii fructiferi, vită-de-vie, arbuștii și tufele de trandafiri.

activități de bază pentru grădină (1)Ține cont de faptul că o tăiere mai severă înseamnă ramuri mai viguroase și mai roditoare. De pildă, dacă veți tunde trandafirii cât mai scurt, aceștia va vor răsplăti cu mai multe flori decât în anii precedenți. În ceea ce privește pomii, tăierea acestora trebuie făcută în perioadele cu soare și fără ploaie pentru a ajuta pomii să-și cicatrizeze repede rănile.

Citeste si: Casa înconjurată de flori superbe. Povesti de primavara

3. Seamănă și planteză. Nu uita fertilizarea

Una din cele trei activități de bază pentru grădină în martie este semănatul. Folosește lădițe pentru semințe de plante, atât flori cât și legume. Pentru a încolți și a se dezvoltă normal, ține-le într-un spațiu încălzit, în care temperatură să fie constantă în jurul valorii de 18 grade Celsius. Marie este perfectă pentru plantarea pomilor și a arbuștilor, pentru că toate aceste operații trebuie făcute înainte ca mugurii lor să se deschidă. Este important ca florile și plantele perene (leușteanul, tufele de ierburi, pomii cu flori și cei cu fructe) să fie fertilizați. Sapă la rădăcina lor, udă-i bine în miezul zilei, când este cald și adaugă fertilizator.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply