Mandarinul pitic in ghiveci. Ingrijire si sfaturi

0

Vorbim despre mandarinul pitic in ghiveci, pentru ca acesta face parte din citricele care se adapteaza bine la conditiile din casa, daca este bine ingrijit.

mandarinul pitic in ghiveci (2)

Mandarinul pitic sau Calamondinul este o planta deosebit de deocorativa. Mandarinul pitic (Citrus Reticulata) desi este bine adaptat la conditiile de apartament se dezvolta cu adevarat bine doar daca este ingrijit cu atentie si daca sunt indeplinite conditiile speciale de care acesta are nevoie.

Citeste si: Totul despre plantele tale din casa  mandarinul pitic in ghiveci (1)

Mandarinul pitic in ghiveci are un aspect special, iar fructele pot fi oricand consumate. Fructele mandarinului pitic in ghiveci se coc foarte incet, iar copacelul poate avea concomitent si fructe si flori. Conditia esentiala pentru mandarinul pitic in ghiveci este apa si circa patru-cinci ore de lumina naturala in fiecare zi.

Dintr-o mandarina mica (cauta-le pe cele mai mici, care eventual au si crengute cu frunze), scoate semintele. Se spala bine si se tin intr-un servet de hartie alb (au nevoie de lumina), servet care trebuie mentinut permanent umed pentru doua-trei zile. Cand samburele a crapat se poate planta in pamant. Mandarinul pitic are nevoie de un sol nisipos combinat cu pamant gras. Formula este o parte pamant gras, o parte lut, o parte nisip.

Citeste si: Lamaiul. Cum il cresti in casa

Poti sa pui in pamant una sau mai multe seminte. Acestea se planteaza la aproximativ un centimetru adancime. Ghiveciul trebuie sa fie realizat din ceramica, iar pe fundul acestuia, inainte de asezarea pamantului, sa pui cateva bucatele de ceramica sau pietre de rau pentru o drenare mai buna.

Mandarinul pitic in ghiveci are nevoie de temeperaturi constante de peste 23 de grade Celsius. Totusi, temperatura optima pentru mandarin se invarte in jurul valorii de 28 de grade. Vara, mandarinul poate sta pe balcon sau in gradina, intr-un loc insorit. In casa are nevoie de foarte multa lumina, iar daca este posibil, de razele directe ale soarelui.

Citeste si: 5 sfaturi pentru plantele din casa

Imediat dupa plantare, solul trebuie udat la fiecare 2 – 3 zile, sau mai des daca aerul din casa este uscat. Solul trebuie sa fie aproape mereu umed pentru a stimula incoltirea. Dupa rasarire udarile sa raresc, pentru a evita putrezirea radacinilor.

Solul pentru mandarinul pitic in ghiveci trebuie fertilizat cu produse pe baza de fosfor care stimuleaza inflorirea si formarea fructelor.

Sursa: igarden.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply