Mahonia aquifolium – un arbust fantastic

0

Mahonia aquifolium este un arbust fabulos.

Mahonia (Mahonia aquifolium) este un arbust decorativ de mici dimensiuni, până la un metru, din familia berberidacee, originar din America de Nord, cu frunze imparipenat-compuse, pieloase, persistente și în timpul iernii, cu foliole cu marginile spinos-dințate, pe față verzi întunecate lucitoare, care toamna devin purpurii. Florile sunt galbene grupate în raceme, fiecare cu 9 sepale și 6 petale, iar fructele bace, de culoare albăstruie. Cultivată în România și Republica Moldova ca plantă ornamentală prin parcuri și grădini.

Se evidenţiază prin frunzele lucioase care au pe margini zimţi ascuţiţi, înţepători şi prin florile sale superbe, galbene, parfumate, multe şi mărunte. De fiecare dată când trec pe lângă această plantă, în zilele însorite, observ că este plină de bondari, albine, musculiţe. Acest arbust este cunoscut popular sub denumirea de „strugurii de Oregon” datorită fructelor sale comestibile, sub formă de boabe dispuse în ciorchini, specia fiind întâlnită în mod deosebit în statul Oregon (SUA).

mahonia

Fructele se culeg în lunile iulie-septembrie, sunt foarte astringente, puternic aromate, folosite în gastronomie sub formă de tarte, dulceţuri, la decor. Crude, ele sunt foarte acide și amare. Sămânța este însă toxică, deoarece conține alcaloizi.

Tot decorativă este întreaga plantă, deoarece îşi păstrează frunzele tot anul, iar toamna ne încântă prin frumuseţea frunzelor care îşi schimbă culoarea din verde închis în roşu purpuriu aprins.

mahonia

Din rădăcini şi tulpini obţinem un colorant galben, din fructe obţinem un colorant albastru, iar din frunze un colorant verde. Se înmulţeşte cel mai uşor prin drajoni, la început de toamnă şi prin seminţe, după recoltare.

Nu este o plantă pretenţioasă şi rezistă iarna la temperaturi scăzute.

Primăvara este spectaculoasă alaturi de gutuiul japonez, liliac alb sau mov si o iasomie.

Are importanță meliferă.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply