Macii, minunile lunii iunie

0

macii

Macii sunt florile lunii iunie. Flori de câmp, perene și foarte prolifice macii pot fi un element remarcabil în orice grădină.

Macii apar în miturile grecilor și ale romanilor. Astfel, potrivit unei legende romane, macul ar fi fost creat de Somnus, zeul somnului, care încerca să o ajute pe Ceres, zeița recoltelor, ce nu mai putea să dea rod lanurilor de grâu pentru că era epuizată după ce-și căutase fiica rătăcită. Macii au ajutat-o să doarmă și, după ce zeița s-a refăcut, grâul a început din nou să crească. Așa se explică de ce macii nu lipsesc din lanurile de grâu. De altfel, de-a lungul timpului, macii au simbolizat somnul, pentru că opiul extras din maci este un sedativ, au simbolizat pacea, dar și moartea, prin culoarea de roșu aprins a florilor de mac.

Prezența macilor este în credința populară, esențială pentru recoltă. Totodată, atât romanii cât și grecii considerau macii și un simbol al dragostei. Romanii îi considerau drept vindecători ai rănilor din dragoste, iar grecii îi vedeau ca pe un semn al fertilității, dătători de sănătate și de putere.

poppy-766837_960_720

Având semnificații dintre cele mai variate, macul simbolizează frumusețea și gingășia persoanei căreia îi este oferit, este floarea dragostei pasionale, dar este și simbol al odihnei sufletelor celor adormiți întru Domnul. Se spune că, în timpul războaielor napoleoniene, au înflorit maci roșii ca sângele lângă mormintele eroilor, de unde și credința că aceștia s-au născut din sângele vărsat de eroi în războaie. Și în zilele noastre, la mormintele eroilor necunoscuți, se aduc flori de mac. În fiecare an, la 11 noiembrie, de “Ziua Armistițiului”, au loc manifestări de cinstire a victimelor Primului Război Mondial în mai multe țări ale lumi. În Canada, Marea Britanie, Australia, Africa de Sud și Noua Zeelandă, oamenii poartă maci artificiali, din plastic sau din hârtie, pentru a-i comemora pe cei care au murit în timpul luptelor.

Dintre speciile anuale de maci ce mai comună este Papaver somniferum L., plantă cu tulpina dreaptă, puțin ramificată la vârf și înaltă de aproape un metru. Butonii florali atârnă înainte de deschidere. Corola este formată din 4-6 petale rotunjite, de culoare alb, roz sau violet, cu pete bazale închise. Macii înfloresc la începutul verii, luna iunie fiind luna macilor. Specia a fost utilizată încă din antichitate ca analgezic, iar în prezent crește îndeosebi în estul și în sudul Asiei și în Europa de sud-est.

În ceea ce privește specia perenă Papaver orientale, planta formează la bază o tufă de frunze mari, din care pornesc mai multe tulpini florale neramificate, având înălțimea de până la un metru. Tulpinile sunt garnisite cu frunze mai mici decât cele bazale, ambele prezentând peri aspri, și au în vârf câte o floare foarte mare, cu diametrul de circa 12-16 cm. Petalele sunt roșii, cu o pată neagră la bază. Înfloresc în lunile mai-iunie.

Cea de-a doua specie perenă amintită, Papaver bracteatum, este mai viguroasă decât precedenta, având înălțimea de 1-1,5 m. Florile sunt și ele mari, cu diametrul de 15-20 centimetri, având petalele colorate în roșu-aprins. Înflorește tot în lunile mai-iunie.

Ambele specii perene prezentate mai sus se înmulțesc prin semințe, întrucât prin divizarea tufei suportă greu transplantarea. Se mai pot înmulți prin butași de rădăcini. Semănatul se face în mai-iunie, pe brazde, în pepinieră, unde se îngrijesc până toamna sau primăvara următoare, când pot fi plantate la locul de decor. Trebuie avut grijă ca la această transplantare să se păstreze cât mai mult pământ pe rădăcini, căci cele lipsite de pământ suportă greu transplantarea. Este util ca semănatul să se facă în ghivece, iar transplantarea cu întregul balot de pământ, situație în care plantele nu au deloc de suferit.

În ceea ce privește îngrijirea plantelor, acestea trebuie udate la nevoie, solul trebuie afânat, buruienile distruse și este nevoie de fertilizare toamna sau primăvara.

Afla mai multe despre maci, aici: Macul de grădină. Cum îl cultivi

Macii pereni sunt foarte apreciați datorită frumuseții lor, captând atenția atât prin dimensiunea și forma florilor, cât și prin coloritul foarte intens. Sunt folosiți în grupuri mici sau mari, într-o diversitate de amplasamente, pe peluzele de iarbă, în fața masivelor de arbuști, în borduri mixte, în rocării sau în ronduri.

Macii nu rezită tăiați, decât mai puțin de o oră, dar înradacinați pot face spectacol în gradină mai multe săptămâni, la începutul verii.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply