Luminile casei, inteligente si implicate in ambient – Luminile din casa ta pot face mult mai mult decât să te ajute să distingi lucrurile din jurul tău. Profită de posibilitățile de iluminare inteligentă, cu ambianță luminoasă „regizată”, de tehnologiile noi și de aspectul irezistibil al unor corpuri de iluminat.
Citeste si 3 pași simpli. Cum transformi casa într-un spațiu fascinant cu ajutorul luminii

De foarte mult timp, iluminarea casei nu mai este doar o soluție de îndepărtare a întunericului. Crearea unei ambianțe luminoase și controlul ei inteligent, conceperea unor scenarii de lumini în casă sau la exterior în funcție de ritmul de viață, alegerea unor corpuri de iluminat care să „strălucească“ prin design și la lumina zilei sunt doar câteva posibilități. În plus, corpurile de iluminat de ultimă generație oferă șansa unui comportament eco, prin economiile de energie electrică pe care le propun!

Era internetului și a noilor tehnologii wi-fi oferă sisteme de iluminare complexe, compatibile cu casele inteligente pe care le dorim în viitorul apropiat. Cele mai avansate sunt sistemele de iluminare inteligentă pentru acasă. Ele permit controlul luminilor de la distanță și conceperea unor „scenografii de iluminare“. Asta presupune cumpărarea unui set compus din corpuri de iluminat variate, un releu sau un hub, alături de care ți se oferă o aplicație web pentru controlul wi-fi al luminilor, nuanțelor și al orarului de funcționare, realizabil prin smartphone, tabletă sau computer. De oriunde te-ai afla, poți alege nuanța de lumină preferată în locul dorit din casă, intensitatea luminoasă ideală, pulsații luminoase pentru atmosferă disco-party, aprinderea unei lumini în caz de mișcare, scenarii personalizate în care lumina se aprinde/stinge sau se estompează în funcție de programul tău zilnic etc.
Citeste si Soluții de iluminare inteligenta (I)

Deși sunt încă prezente în multe case, becurile cu filament incandescent țin deja de trecut. Este vremea becurilor de iluminat cu LED (light-emitting diode). Avantajele lor sunt evidente: eficiență ridicată (consum de energie de câteva ori mai mic față de becurile clasice), durată mare de viață (chiar și de cca 30 de ani pentru o utilizare de șase ore/zi), lumină cu intensitate variabilă și modulabilă, se aprind direct la intensitatea dorită, nu conțin mercur sau alte substanțe nocive, au o foarte mare rezistență. De asemenea, formele lor sunt tot mai variate, după o perioadă în care aveau un aspect mai puțin atractiv. Treptat, ele au devenit principalele surse de lumină în toate încăperile, înlocuind chiar și sursele tip neon sau halogen, grație puterilor tot mai mari de iluminare.

Corpurile de iluminat nu sunt doar suporturi pentru becuri sau lămpi. Acordă maximă atenție aspectului lor, care trebuie să fie atrăgător și în timpul zilei. Brandurile de renume îți vin în ajutor – designerii caută să imprime personalitate și stil chiar și mai banalelor spoturi încastrate în tavan. Pentru o ambianță luminoasă reușită în casă, este important să plasezi surse de lumină, mai impunătoare sau mai discrete, în locuri foarte variate din toate încăperile. Lumini de efect deasupra locului central de taifas din living, fascicule luminoase îndreptate spre tablouri sau spre decorațiuni murale, benzi luminoase inserate în vitrine sau pe marginea mobilierului, schimbări calme de nuanțe pe parcursul serii – iată doar câteva idei! Ia în considerare faptul că lumina cu nuanțe diferite și scenariile luminoase sunt o sursă de bună dispoziție. În camera copiilor poți crea o atmosferă de basm cu lumini variate și poți completa cadrul cu ajutorul unor corpuri de iluminat inedite, cu părți luminoase detașabile.


Citeste si Soluții de iluminare inteligenta (II)
Articol preluat din revista Casa Lux, nr. 1/2018
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR