Lumina naturală si cateva strategii pentru casa

0

Lumina naturală poate fi caldă, rece și gri, albicioasă sau colorată (la apus). Lumina naturală din casă depinde în mod esențial de felul în care sunt orientate ferestrele față de soare. Poziția și dimensiunea ferestrelor este esențială dar contează și ceea ce se află în fața ferestrelor sau culoarea dominantă din casă.

Dimensiunile ferestrelor trebuie corelate întotdeauna cu destinația spațiului, dar și cu arhitectură exterioară a clădirii. Cu cât aduceți în interior mai multă lumină naturală directă și indirectă, cu atât aveți nevoie de mai putină lumină artificială. Modul în care sunt amplasate ferestrele influențează atât iluminarea, cât și încălzirea spațiului. Un echilibru, o bună proporție a tuturor acestor detalii este esențială.

ecor într-o singură culoare

De asemenea, orientarea în spațiu raportată la punctele cardinale este esențială pentru a asigură o interacțiune cât mai bună cu soarele.

Este bine de știut că deseori culorile pe care le folosim pentru zugrăvirea interioarelor pot strica acest echilibru. dacă albbul este luminos și intens, alte culori vii sunt în fapt întunecate. Culorile vii nu sunt luminoase! De exemplu, un interior zugrăvit în roșu sau portocaliu va părea mai întunecos, decât unul zugrăvit în albastru deoarece aceste culori au o putere mare de absorbție a luminii!

În cameră de zi este bine să utilizezi cât mai mult lumina naturală in detrimentul celei artificiale. Este mai confortabilă și benefică pentru organism. Aduceți lumina naturală cât mai în profunzimea incăperii. Pentru a permite pătrunderea luminii naturale din belșug, alegeți ferestre mai mari, pe care acoperiți-le cu jaluzele/rulouri doar atunci când soarele devine deranjant. Folosește mai multe surse de iluminat, de diferite dimensiuni și capacităti luminiscențe, pentru a completă lumina naturală și pentru a te putea juca cu volumele, umbrele și spațiul.

Lumina naturală și deschiderea spre cer oferă dormitorului o atmosferă calmă. Nimic nu este mai plăcut decât să vă începeți ziua admirând peisajul și vremea. Controlul luminii se poate realiza cu roletele exterioare care opresc total lumina și căldura, în timp ce storurile sau draperiile interioare creează o ambiantă plăcută.

Sursa foto: thinkstockphotos.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply