Lumanarile parfumate iti pun in pericol sanatatea

0

candle-1150353_960_720

Lumanarile parfumate fac parte din decorul din casa. Putini stiu ca sunt un risc maxim pentru sanatate. O serie de studii leaga chimicalele folosite pentru parfumarea parafinei sau a cearei din care se fac lumanarile cu nocivitate pulmonara grava si malformatii congenitale, daca insarcinata fiind vei sta la flacara dulce a lumanarilor parfumate.

Ceea ce este chiar si mai rau este ca lumanarile nu sunt singurele vinovate pentru aceste probleme pulmonare si pentru riscul ca fatul sa dobandeasca afectiuni grave. Vinovati sunt toate asa zisele parfumuri si deodorante pentru casa si aerosoli care “curata” aerul, gelurile activate la caldura si altele asemenea.

Studiile arata ca toate acestea contin substante periculoase care sunt inhalate si metabolizate de organism, iar efectele secundare merg de la favorizarea unor leziuni canceroase, pana la probleme pulmonare grave si de la tulburari hormonale, la astm. Toate parfumurile “naturale” din lumanarile parfumate sunt chimicale ale caror nume nu poate fi pronuntat, cu zeci de molecule de benzen si toluen, compusi extrem de nocivi daca sunt … inhalati, dar care au capacitatea de a mirosi frumos!

Lucrurile sunt si mai rele de atat. Sunt voci care spun ca aceste substante pot produce modificari ale ADN-ului uman, iar femeile insarcinate sunt cele mai expuse.

Producatorii de arome pentru casa sustin ca produsele lor sunt sigure si prietenoase cu mediul, dar evita sa confirme rezultatele unor teste si ale unor studii, mai ales ca se bazeaza foarte mult pe efectul de dependenta pe care aromele lor il ofera. Este drept ca o casa parfumata este foarte placuta, dar este ciudat sa preferi chimicale cu risc maxim pentru sanatate in locul unor substante deodornate naturale cu efect benefic asupra psihicului.

In loc de final sa mai spunem ca dupa ingestia substantelor nocive cea mai accesibila cale prin care noxele intra in corpul nostru este calea aerului. Unori noxele din aer fiind cu mult mai agresive decat cele din apa sau alimente. Deci ai mare grija ce respiri!

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply