La ce ajută consumul de soia

0

În câteva zile începe Postul Mare, așa că va trebui să găsim alimente care să înlocuiască proteinele animale. Una dintre leguminoasele foarte valoroase este soia. La ce ajută ? Îți spunem noi.

În zilele noastre, soia a devenit un adevărat star printre alimente, nu numai pentru valoarea sa nutrițională, care este mai mare decât cea a cărnii, ci și pentru paleta largă de utilizări culinare și dietetice.

Se poate folosi ca o leguminoasă în diverse mâncăruri calde sau reci. Se poate consuma sub formă de lapte sau alte băuturi din soia, fiind un înlocuitor excelent pentru laptele de vacă. Dar și sub formă de brânză, adică „tofu”, „tempeh” sau pastă „miso”. Sosurile care se fac din ea sunt foarte hrănitoare și dau aromă unei largi varietăți de feluri de mâncare. Uleiul extras din soia este extrem de folositor în scop nutrițional, dar și terapeutic, așa că nu-l ocoliți.

Proteina texturată de soia se folosește în bucătărie, în industria alimentară, la fel ca și cea din carne, dar are mai puține dezavantaje decât aceasta. În cantități egale, soia conține mai multe proteine și mai mult fier decât carnea, mai mult calciu decât laptele și cantități mai mari din vitaminele B1, B2, B6 decât ouăle și toate acestea fără colesterol. Boabele plantei sunt semințele soiei Glycine max, plantă erbacee din familia botanică Leguminosae, care crește până la înălțimea de 50-100 cm. Semințele sferice sau boabele de soia au 8-10 mm în diametru și cresc într-o păstaie asemănătoare cu cea a mazărei.

Semăn mazărea la sfârșit de februarie

Istoria plantei 

Sinonimele științifice sunt: Dolichos soja, Phaseolus max, Soy hispida, Moench. Soia este un produs de bază în China, unde se cultivă de mai bine de trei milenii. De aici s-a răspândit în Japonia în sec. al VII-lea. În Europa nu a sosit decât 1000 de ani mai târziu. În Statele Unite a fost cultivată pentru prima dată în sec. al XIX-lea. Dar abia în secolul XX a fost folosită ca hrană pentru om, în America de Nord și Europa.

soia răsărită
pixabay.com

Proprietăți

Soia are mai multe proprietăți care o recomandă a fi introdusă în alimentație, mai ales în perioadele de post. Datorită fitoestrogenului, un hormon feminin de origine vegetală, consumul regulat de soia ajută femeile aflate în premenopauză să-și regleze ciclul menstrual. Ajută și la ameliorarea simptomelor menopauzei și reduce riscul de cancer de sân. Dar și bărbații care consumă frecvent soia (mai ales brânză tofu) se bucură de un risc mai scăzut de cancer la prostată ori de atac de cord. Mai previne arterioscleroza, îmbunătățește sănătatea inimii și a arterelor,  formarea de tromboze în artere.

Proteinele conținute de boabe reduc pierderea urinară a calciului și cresc mineralizarea și densitatea osoasă. Acest efect este mult mai pronunțat la femeile aflate la menopauză. Înlocuirea cărnii cu produse din soia are efecte benefice asupra funcționării rinichilor în caz de insuficiență renală.

Institulul Național al Cancerului din SUA acordă foarte mare atenție efectelor anticancerigene ale plantei și derivatelor sale. O altă concluzie a studiilor este că un consum zilnic de soia sau produse  derivate reduce riscul de cancer de sân, colon, rect, sistem digestiv, prostată, plămâni. Produsele din această leguminoasă se pot administra și copiilor, apare inclusiv în formulele de lapte pentru cei alergici la laptele de vacă.

5 idei utile pentru o mai bună organizare a bucătăriei

pixabay.com

Riscuri și precauții 

Nu trebuie să uităm aspectele negative, pentru că această leguminoasă, chiar dacă este foarte hrănitoare și are proprietăți vindecătoare extraordinare, prezintă și unele dezavantaje, pentru care există soluții.

Produce acid uric, ca toate leguminoasele; soia produce cel mai mult (380 mg/100 g), dar nu reprezintă niciun risc pentru sănătate, în special dacă dieta este bogată și în alte legume care alcalinizează urina și totodată facilitează excreția. Din această legumă lipsește vitamina B12, dar, din fericire, anumite produse din soia sunt îmbogățite cu această vitamină. O altă urmare a consumului de soia, în rare cazuri, o constituie alergiile (manifestate prin erupție cutanată, urticarie și mâncărime). Conținutul foarte scăzut de provitamina A și vitamina C poate fi combătut la fel, prin consumul de fructe proaspete, legume bogate în provitamina A și vitamina C. Aceste vitamine, printre altele, facilitează absorbția fierului din soia. Flatulența este produsă la fel ca la alte leguminoase, dar înmuierea și fierberea elimină în mare parte acest efect. Soia modificată genetic trebuie evitată.

Sucuri de legume pentru sănătate

Cum prepari 

Soia se prepară și se consumă gătită. Pentru a se putea consuma soia se lasă la înmuiat câteva ore și apoi se fierbe 60-90 de minute. Se prepară ca oricare altă leguminoasă. Făina de soia se amestecă bine cu cea de grâu. Proteina din soia este disponibilă sub formă concentrată, izolată, texturată. Concentrația din proteină variază de la 70 la 96%.

Laptele de soia este un înlocuitor pentru laptele de vacă, însă cu mai puțin calciu și fără vitamina B12. Tofu, tempeh și riso sunt niște sortimente de brânză.

Text: Dana Mihaela Ardelean

Foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply