Ixora, rasfatata, frumoasa si eleganta

0

Ixora este una dintre cele mai frumoase plante pentru ghiveci, dar pe cat este d efrumoasa pe atat este de pretentioasa. In fapt ixora, numita si flacara padurilor este un arbust pitic, perfect pentru a fi cultivat si crescut in ghiveci, in interior. Ixora este originar din zonele tropicale ale Asiei. Poate ajunge pana la 80-100 centimentri inaltime, are o coroana rotunda care se formeaza singura, frunze lungi, de un verde stralucitor si flori fabuloase. Florile apar in buchete si pot sa fie de culoare roz, rosie, portocalie, galbena sau alba. Ixora se poate cultiva doar in ghiveci, iar vara poate sta afara pe terease sau in gradina, dar ferita de razele soarelui.

Ixora este o planta sensibila. sau, mai corect, foarte sensibila. Nu suporta temperaturile mai mici de 10 grade si daca trece printr-o astfel de “experienta” chiar si pentru o scurta perioada de timp, isi poate pierde frunzele si moare. Nu suporta sa fie mutata des, pentru ca isi pierde frunzele si bobocii. Nu suporta sa fie taiata/tunsa sau modelata si daca totusi faci asta, in cazul in care supravietuieste, nu va mai creste. Ixora coccinea se usuca daca aerul este prea uscat sau daca pamantul din vas este udat in exces. Dar cu toate acestea merita sa incerci sa cresti un arbust de ixora pentru ca este absolut fabulos de frumoase.

Florile plantei ixora coccinea (pe numele ei intreg) sunt incantatoare. Au o forma tubulara, cu patru petale, si sunt grupate in inflorescente bogate. IUxora galbena este un adevarat vis, cea cu flori rosii seamna cu un veritabl foc, ixora alba este delicata ca o mireasa, iar cea portocalie extrem de decorativa si plina de viata.  Inflorescentele pot sa masoare 8-15 centimetri si raspandesc un parfum suav usor vanilat. Una din calitatile pe care le are ixora este ca si plantele cele mai tinere infloresc constant de-a lungul intregului anotimp cald. Caldura si umiditatea crescute vor stimula inflorire. cand este plina de flori, inflorite si ajunse la maturitate ghiveciul trebuie rotit.

Arbustul are nevoie de umiditate constanta, o temperatura de peste 16 grade Celsius pe timp de iarna, niciodata mai mica de 10 grade, lumina multa (dar fara ca razele soarelui sa ajunga direct pe frunze).

ixora

Ixora se uda cu apa lasata 24 de ore intr-un vas deschis ori, cel mai bine, cu apa de ploaie. Pamantul din ghiveci trebuie sa fie mereu umed, dar dupa ce arbustul infloreste se face o pauza de udare de doua saptamani, dupa care se uda din nou. Procedura face ca florile sa evolueze, sa se usuce singure si sa cada, pentru ca planta nu trebuie tunsa, iar florile uscate nu trebuie niciodata taiate, ci trebuie lasate sa cada singure.

Planta se poate inmultii prin butasi, dar este foarte greu de ajuns la rezultate de succes, asa ca cel mai bine este sa cumperi planta gata crescuta in ghiveci. Cumpara mereu plante inflorite pentru ca este momentul in care sunt la nivelul maxim de rexistenta.

Solul de care are nevoie ixora este unul bogat, usor acid, care sa dreneze bine si repede. Ideal este sa combini pamantul de flori cu turba si pamant de frunze.

Ghivecele pot fi tinute in aer liber vara, cu conditia ca soarele sa nu bata direct asupra lor.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply