Incalzirea prin pardoseala. Ce trebuie sa stii.

0

Imaginează-ți că te trezești, te dai jos din pat, și nu calci pe o podea rece ca gheața, ci în schimb, pe o podea caldă și plăcută. Sună frumos, nu-i așa, mai ales că se apropie o iarnă friguroasă.

 incalzire prin pardoseala

Pentru a obține acest sistem de încălzire trebuie să instalezi unul prin pardoseală. Dacă sună complicat și intimidant, citește mai departe- vei fi suprins că nu este atât de greu de realizat.

Încălzirea prin pardoseală: definiție

Încălzirea prin pardoseală ( există și un sistem de răcire, dar acest articol se referă în întregime la cel de încălzire) este, mai pe scurt, o formă încălzire centrală care poate obține controlul asupra temperaturii din interiorul casei prin conducție, radiație, și convecție. Încălzirea prin pardoseală este cunoscută și ca încălzire cu panouri radiante, din simplul motiv că radiația este responsabilă pentru majoritatea căldurii simțite.

Alți termeni care se referă la încălzirea prin pardoseală ar fi podele încălzite, încălzirea prin sol, încălzirea electrică prin pardoseală sau sistemul de încălzire prin pardoseală.

Citeste si:

Încălzirea prin pardoseală: cum funcționează și alte tipuri de sisteme

Istoria încălzirii prin pardoseală

Știai că, în ciuda faptului că sună ca un lucru modern, încălzirea prin pardoseală există de sute, zic unii, chiar mii de ani? Romanii, de exemplu, își încăzeau camerele prin aprinderea hornurilor din subsol, îngrijite de sclavi, și susținute de piloni din marmură.

Cum funcționează în zilele noastre

Revino în zilele noastre. Într-un sistem de încălzire modern cu radiație, căldura este furnizată de fire electrice sau de tuburi cu apă fierbinte care se află sub podea. Când radiația termică iese din podea, aceasta încălzește tot ce atinge, obiectul iradiat transmițând la rândul lui radiația mai departe. Chiar dacă temperatura unui sistem de încălzire prin pardoseală tinde să rămână aceiași, tu te vei simți și vei rămâne încălzit, pentru că tot ce vei atinge va fi la rândul lui cald, deci căldura ta nu va fi transmisă obiectului respectiv.

Citeste si: Podea ECO pentru casa ta

Încălzirea electrică prin radiație

Această formă de încălzire prin pardoseală implică multe bucle din fire instalate în podeaua unei singure camere, cum ar fi bucătăria, baia, sau dormitorul. Această metodă este folosită pentru retehnologizare.incalzire pardoseala

Încălzirea hidraulică prin radiație

Această formă de încălzire prin pardoseală constă în tuburi flexibile instalate în podea, prin care circulă apă fierbinte provenită dintr-un boiler( exemplu: de asupra plăcilor canelate ale podelei, fixate în partea inferioară a podelei, sau fixate în cimentul turnat)

Odată instalate, sistemul de încălzire prin pardoseală cu tuburi de apă fierbinte poate fi acoperit cu orice fel de podea, deși covorul nu este o alegere bună din cauza proprietăților sale izolante. Chiar dacă costă mai mult, încălzirea prin radiație cu tuburi de apă fierbinte este cea mai populară și eficientă metodă prin care poți încălzi o casă întreagă- acest sistem este cu 30% mai eficient ca încălzirea prin convecție.

Citeste si: Imbina clasicul cu modernul alegand o podea neagra

Încălzirea prin pardoseală- Avantaje

Sistemul de încălzire prin pardoseală nu este vizibil

Unul dintre cele mai bune lucruri cu privire la încălzirea prin pardoseală este că nu este vizibilă- nu există vreo dovadă că aceasta ar exista, înafară de pătura de căldură care iese din podea atunci când ai nevoie de ea.

Încălzirea prin pardoseală este eficientă

Cine nu ar vrea să-și reducă costurile pentru energia folosită în timp ce beneficiază de aceasta? Cu asta se ocupă încălzirea prin pardoseală. Încălzirea prin pardoseală este o metodă mult mai eficientă de a-ți încălzi casa. Și o metodă bună de a scădea prețul facturilor.

Citeste si:

Încălzirea prin pardoseală este confortabilă

În timp ce cu alte sisteme de încălzire mai simți puțin aer rece sau îți este de-a dreptul frig, acest sistem împrăștie căldura uniform și consistent. Este un fel de pătură electrică, dar că se află sub podea.

Încălzirea prin pardoseală poate funcționa doar în ce cameră vrei tu

Asta înseamnă că poți controla temperaturile din camerele casei tale în mod individual. Bucătăria poate fi încălzită, în timp ce camera nefolosită de oaspeți nu.

Încălzirea prin pardoseală-Dezavantaje

Încălzirea prin pardoseală costă mai mult

Retehnologizarea sau instalarea unui nou sistem de încălzire prin pardoseală costă cu 50% mai mult decât instalarea unui sistem de încălzire cu convecție. După ce îl instalezi, vei face multe economii, dar la început va trebui să dai mai mulți bani.

Citeste si: Podea laminata: ce trebuie evitat si cum o ingrijim

Sistemului de încălzire prin pardoseală se încălzește mai greu

În timp ce simți imediat aerul cald emis de sistemul de încălzire cu convecție, unui sistem de încălzire prin pardoseală îi ia mai mult să se încălzească.

Încălzirea prin pardoseală necesită o așezare mai strategică a pieselor de mobilier

Piane, de exemplu, pot fi afectate de căldura emisă în mod constant de către sistemul de încălzire, deci ar fi recomandat să le așezi pe o suprafață izolată termic. Asta ar putea fi un obstacol în calea stilului, din punctul de vedere al unor oameni.

Nu este ușor să schimbi sistemul de încălzire prin pardoseală odată ce l-ai instalat

Sistemul trebuie bine construit de la început, pentru că nu este nici practic, nici ieftin să schimbi un sistem de încălzire prin pardoseală odată ce l-ai instalat.

Citeste si: Incalzirea cu lemne. Un sistem practic si ecologic

 

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net, Nicola_Del_Mutolo – Fotolia.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply