Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative

0

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative – Înnobilează-ți obiectele dragi cu elemente grafice deosebite. Prin tehnica linogravurii poți imprima un desen pe cele mai diverse suprafețe, de la hârtie la metal, textile sau ceramică.

Linogravura este una dintre cele mai vechi tehnici grafice de imprimare. Ea se realizează pe o placă de linoleum ce trebuie șmirgheluită pentru a putea absorbi tușul. Aplicarea desenului din imagine direct pe placă se face prin presare, cât placa este încă umezită de diluant. În zonele în care apare culoarea linoleumului trebuie incizat cu dăltița specială pentru linogravură. Practic, trebuie privit totul în negativ: la final, ce incizezi va fi alb, ce rămâne plat va fi ștampila propriu-zisă.

Citește: Tapetul, ideal într-o cameră mică

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative 2

Dacă vei folosi culori pentru ceramică, după imprimarea modelului, obiectul trebuie să fie băgat la cuptor timp de 35 de minute la 160ºC, iar dacă folosești culori textile, pentru fixarea imprimeului este indicat să îl calci cu fierul de călcat, fără aburi.

Citește: Porțelanuri fine

 

Etape de lucru

 

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative 3

1. Șterge placa de linoleum cu diluant sau acetonă. Cât placa este încă umedă, așază desenul cu fața către linoleum și presează foaia de hârtie cu lingura sau făcălețul.

 

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative 4

2. După ce ai imprimat desenul pe placa de linoleum, scoate cu dăltița de linogravură conturul desenului, apoi și celelalte zone fără imprimeu.

 

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative 5

3. Pentru a nu fi nevoit să gravezi întreaga placă, decupează linoleumul de jur împrejurul formelor deja incizate. Acest decupaj va arăta precum ornamentația unei ștampile.

 

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative 6

4. Pentru a decora suprafețele ceramice, îmbibă ștampila în culori speciale pentru decorurile ceramice.

 

Imprimeu pentru perete sau obiecte decorative 7

5. Poți transforma această linogravură în rolă pentru decorat pereții. Lipește ștampila pe un tub de sticlă sau metal. Pentru imprimare poți folosi cerneala tipografică sau tușiere cu tuș integrat.

 

Pentru a descărca desenul intră aici

Citește: Redecorarea rapidă a dulapului cu tapet

 

Articol apărut în revista Casa și grădina

Producție: Mihaela Radu

Foto: Bogdan Popescu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply