Iedera, o frumusețe rezistentă la frig

0

Sfârșitul toamnei aduce brumă și un frig pătrunzător la care puține plante rezistă, dar există și unele care fac față chiar gerului, păstrându-și frunzele intacte, frumoase. Printre acestea un loc aparte ocupă idera.

Iedera, numită popular și iarba-zânelor, face parte din familia Araliaceae. Există mai multe specii și varietăți, unele cu frunze aurii, altele cu puțin roșu, dar cea mai comună și mai rezistentă dintre toate este Hedera helix, care se întâlnește în multe grădini rustice, pe ziduri de case vechi, în păduri de la noi și din Europa, unde se întinde fără probleme pe copaci, pe sol, unde formează adevărate covoare, de aceea este deseori preferată pentru a îmbrăca un trunchi uscat, pentru a forma paravane verzi.

Se urcă pe garduri de fier sau zidărie fără probleme, se agață încet dar sigur, de aceea nu este recomandată pentru zidurile vechi fiindcă le poate destabiliza. Este rezistentă și nu tentează animalele deoarece este și toxică, așa că deseori devine invazivă. Flori să nu aștepți de la iederă, în schimb va decora minunat cu frunzele sale, care, în funcție de varietate, pot căpătat tonuri de la verde simplu, la auriu, argintiu, crem, gri sau chiar galbene.

Are nevoie de lumină, răcoare și spațiu aerisit, crește bine și în grădină, și în ghivece, doar că are nevoie de un suport pentru suținere, sau poate fi lăsată să atârne. Este un bun companion pentru alte plante de interior, inclusiv pentru cele cu port înalt, de aceea o vei întâlni deori la baza ghivecelor cu pomișori. Speciile mai sensibile nu suportă temperaturi sub 7 grade Celsius, deoarece le este mai întâi afectată culoarea frunzelor. Iarna se udă mai puțin, vara cât să aibă pământul umed.

Se înmulțește ușor vara prin butași cam de 10 cm lungime făcuți din vârfurile lăstarilor, puși în apă sau în pământ de flori amestecat cu nisip în părți egale.

Dacă frunzele își pierd culoarea sau sunt ofilite înseamnă că planta suferă de foame sau de sete, adică are prea puțin substanțe nutritive în sol sau primește prea puțină apă. Speciile rustice sunt mai rar afectate de dăunători, dar dacă totuși își fac apariția, pulverizarea unui insecticid rezolvă imediat problema.

Așadar dacă vrei o plantă drăguță și foarte simplu de îngrijit, ia în calcul și iedera, perfectă pentru colțurile umede ale grădinii.

Citeste si:

Sursa: Monica Viericiu/foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply