Iedera de apartament. Cum se ingrijeste

0

Iedera de apartament este o soluție excelentă dacă vrei să ai beneficiile pe care le aduc, din punct de vedere estetic, plantele pentru casă, dar fără complicațiile unei îngrijiri meticuloase a acestora. Iederea are calitatea de a fi foarte rezistentă, de a suporta foarte bine condițiile de apartament și de a fi o plantă foarte rezistentă atât la variații de temperatură cât și la dificultățile traiului în mediu închis. În plus nu are probleme cu lumina și nici nu depinde în mod vital de udări. Un alt mare beneficiu pe care îl aduce iedera de apartament este că are capacitatea de a purifica aerul din casă, având tot timpul anului frunze verzi. Nu în ultimul rând crește repede și se poate întinde pentru a forma perdele verzi, sau se poate tunde luând aspectul unei tufe compacte.

iedera de apartament (2) - Copy

Citeşte şi Avantajele grădinilor verticale

Iedera de apartament se simte bine în toate camerele din casă, dar preferă să stea la înălțime fiind o plantă curgătoare (nu numai agăţătoare), așa că este bine să pui iedera pe un suport înalt sau suspendat. O sacră de exemplu. Construiește un sitem prin care planta să se poată prinde și agăța şi astfel poți face idera de apartament să cuprindă partea in peretepe care o vrei înverzită.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Originară din Europa, aparținând genului Hedera, iedera este o specie foarte bine adaptată la consițiile din Europa și din Asia. Are tulpina și ramificațiile subțiri și lungi, ce pot fi lăsate să atârne sau să se fixeze pe suporturi cu ajutorul rădăcinilor mici, dezvoltate pe toată lungimea tulpinii. Frunzele sunt în general lucioase, puțin ovale, pieloase, diferite că formă, culoare și textură de la soi la soi. În ceea ce privește climatul în care crește iederă, am putea spune că nu este o plantă pretențioasă. Nu se teme de frig, fiind rezistentă și la temperaturi foarte scăzute. Se simte mai bine ferită de lumină puternică ceea ce face ca funzele să capete o culoare intensă de verde.

Citeşte şi Trucuri pentru o casă sănătoasă

iedera de apartament (1) - CopyUna din condițiile unei bune dezvoltări este solul. Iedera de apartament are nevoie de un ghiveci destul de mare și pământ gras, de preferat pământ de grădină la care să adaugi pământ de frunze și nisip. Vară are nevoie de îngrășăminte naturale pentru că această să crească sănătoasă și viguroasă. Dacă vrei să îi schimbi ghiveciul, trebuie să știi că acest lucru se face doar când rădăcinile sunt bine înfipte în pământul din ghiveci. Pentru a stimula ramificația, iedera poate fi tunsă din când în când, conducând astfel la niște lăstari bogați. Crenguțele tăiate pot fi ulterior utilizate pe post de butăși, și se pot prinde dacă îi plantezi direct în pământ.

Citeste si: Vita salbatica, culoare pentru ziduri si garduri

Complicații legate de atacatori și boli nu prea sunt pentru iedera de apartament cu excepția păianjeniilor roșii. Aceștia îi înțeapă frunzele, care ulterior se ofilesc. Udarea regulată, cu apa puțina, pe care să nu o lași să baltească o protejează. Dacă este atacată planta trebuie spălată cu apă și săpun natural. Oricum iedera de apartament are nevoie ca periodic să-i fie cur[áte frunzele de praf pentru a putea respira în voie. Oricum aerul filtrat de iedera de apartament este benefic pentru casă.

Sursa foto: freedigitalphotos.net/

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply