Iarba-mâței relaxează oamenii și amețește pisicile

0

Puternic aromată, iarba-mâței sau cătușnica este cunoscută mai degrabă pentru efectul asupra pisicilor decât pentru însușirile ei terapeutice.

Cătușnica are un efect puternic asupra pisicilor: devin drăgăstoase, răsfățate, agitate, ca și cum ar fi drogate. Asta se datorează, spun specialiștii, nepetalactonei, o substanță conținută de uleiul volatil din plantă, ce are efect asemănător cu feromonii pisicești. Pe cât de languroase felinele, pe atât de calme și relaxate ajung însă persoanele care beau ceai de cătușnică.

Este o plantă spontană și cultivată

Iarba-mâței, cunoscută și ca menta-mâței, iarba-vântului sau iarbă-flocoasă, provine din zona mediteraneeană și este o plantă înrudită cu menta. Crește spontan, dar, datorită însușirilor sale, este cultivată în multe țări din lume. Are un efect antioxidant puternic, tratează migrenele și durerile de dinți, echilibrează sistemul digestiv și calmează sistemul nervos.

Infuzia, cea mai eficientă

Găsești în farmacii tinctură, pulbere, capsule, plantă uscată și mărunțită. Toate au efect, dar cea mai bună este infuzia (atenție, fierberea plantei înseamnă pierderea uleiurilor volatile!), utilizată intern sau extern.

Infuzia se prepară din două lingurițe cu plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă clocotită (se lasă acoperită zece minute). Se beau 2-3 căni pe zi.

Intern:

  • stimularea producerii sucului gastric; în plus, este diuretică și înlesnește eliminarea gazelor;
  • stimularea transpirației și scăderea febrei; în plus, are proprietăți antiseptice și ajută împotriva viermilor intestinali;
  • alungă insomniile dacă bei o cană seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Extern:

  • spălături ale ochilor afectați de alergii sau infecții virale;
  • gargară împotriva durerilor de dinți sau gingii; în același scop, poți mesteca frunze bine spălate.

Iarba-mâței este un calmant natural

Compresele cu cătușnică zdrobită sunt bune împotriva unor dermatite; de asemenea, pentru calmarea pișcăturilor de insecte, a durerilor provocate de arsuri sau a rănilor provocate de tăieturi. Sucul proaspăt de cătușnică reglează ciclul menstrual și reduce semnificativ stresul, anxietatea și stările de nervozitate asociate acestei perioade din lună.

3 remedii relaxante cu ulei de cătușnică

  1. Calmarea tenului: adaugă 2-4 picături de ulei esențial la 10 ml de ulei vegetal și masează fața (face minuni pentru tenurile mature, ridate, devitalizate, inflamate sau acneice).
  1. Relaxare totală: la o cadă plină, adaugă 5-8 picături de ulei, amestecate înainte cu o lingură de lapte, miere ori sare.
  1. Masaj: adaugă 8 picături de ulei la 10 ml de ulei; masează, în afecțiuni respiratorii, spatele, gâtul, pieptul.

Citeste si: Tot ce trebuie să știi înainte de a-ți lua o pisică

Text: Irina Tudor Dumitrescu/Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply