Grădini amenajate în borcane

0

Grădini amenajate în borcane. Această mini-grădină poate fi amenajată în mai puţin de o oră! Află cum poţi crea şi tu un terariu cu plante: foarte uşor de întreţinut, ineditul obiect de decor poate deveni un cadou excelent chiar şi pentru cei mai comozi dintre noi.

Amenajarea unui terariu cu plante este simplă, rapidă şi foarte puţin costisitoare dacă te limitezi la borcane vechi şi plante culese din grădină. Procesul în sine este amuzant, relaxant şi poate deveni un proiect interesant şi educativ pentru copii. În plus, ţinând cont de faptul că este foarte uşor de întreţinut, grădina din borcan este un cadou ce se potriveşte oricui.

Cum poți realiza grădini amenajate în borcane

Recipientul potrivit

Poţi folosi orice recipient doreşti, atâta vreme cât este din sticlă incoloră, transparentă, cu menţiunea că vei putea lucra mai uşor cu recipientele cu gură mai largă şi că, în mod evident, cu cât este mai mare vasul, cu atât vei putea planta flori mai multe sau mai mari.

Spală bine recipientul până îndepărtezi orice pată; mâinile trebuie să fie degresate pentru a nu lăsa amprente. Adaugă un strat curat de pietriş, scoici, cioburi şlefuite de mare sau orice material estetic, care nu se deteriorează în timp.

Citește și Metode de protecție a plantelor pe timpul iernii

Asigură drenajul

Aşază peste pietriş un strat subţire de muşchi. Având în vedere că nu se vinde în florării, este ceva mai greu de găsit, dar s-ar putea să ai puţin noroc dacă vei căuta pe suprafeţele pietruite sau la baza zidurilor din zonele umede şi umbrite. Dacă nu ai găsit, îl poţi înlocui cu câteva frunze mai mari. Scopul acestuia este de a împiedica pământul să se amestece cu stratul de drenaj; este o etapă strict estetică, aşa că poţi sări peste ea.

Pământul

Adaugă pământ de flori cu ajutorul unei linguri. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, dar nu uita că partea superioară a florii nu trebuie să se atingă de capac, aşa că pune planta în dreptul borcanului pentru a te asigura că stratul are grosimea potrivită.

Plantele

Cele mai bune plante pentru terariu sunt cele care au un ritm lent de creştere şi care se dezvoltă bine la umbră şi într-un mediu umed. Alege întotdeauna exemplare sănătoase suficient de mici încât să nu atingă pereţii vasului pregătit. Înainte să plantezi, curăţă-le de frunze uscate; poţi tăia şi florile pentru a stimula înrădăcinarea.

Citește și Livada în luna lui Brumar

La plantare, ajută-te de beţişoare chinezeşti sau din cele pentru frigărui. Dacă vasul este suficient de mare pentru a încăpea mai multe plante, sădeşte-le pe cele mai înalte în mijloc. Opţional, poţi adăuga încă un strat de muşchi şi/sau obiecte decorative.

Sfaturi de îngrijire pentru grădini amenajate în borcane

La sfârşit, udă cu un spray până când pământul devine umed, dar fără să băltească, apoi pune capacul. Terariul trebuie verificat o dată la două săptămâni: dacă pământul s-a uscat complet adaugă apă, iar dacă s-a format condens lasă-l să se aerisească timp de o oră. Tunde frunzele galbene şi ramurile care au crescut prea mult. Nu folosi niciodată fertilizanţi, pentru a nu stimula creşterea, şi nici produse pentru curăţat geamul, întrucât pot dăuna plantelor.

Alege pentru terariile închise plante care cresc încet, iubitoare de umbră şi umezeală. Cactuşii şi suculentele vor fi plantate în vase largi, deschise, în substrat nisipos.

Grădini amenajate în borcane: necesare

  • Vase de sticlă cu sau fără capac
  • Pietriş, scoici, mărgele de sticlă
  • Muşchi sau licheni, opţional
  • Pământ de flori
  • Plante pentru terariu
  • Elemente decorative, opţional

Citește și 3 motive pentru care preferi legumele congelate

 Articol adaptat din revista Casa și grădina  *   Producție: Sabina Ușurelu & Mihaela Radu   *   Foto: Bogdan Popescu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply