Metode de protecție a plantelor pe timpul iernii

0

metode de protecție a plantelor pe timpul iernii

Descoperă câteva metode de protecție a plantelor pe timpul iernii. Odată cu venirea frigului ne luăm haine groase, pornim încălzirea în locuinţe, totul  pentru a ne spori confortul. Să nu uităm totuşi că şi plantele noastre dragi trebuie îngrijite, pentru ca anul următor să fie la fel de frumoase.

Metode de protecție a plantelor pe timpul iernii: solții simple și rapide

Ca regulă generală, plantele trebuie îngrijite bine pe tot parcursul verii; asigurarea unei bune nutriţii şi a unui regim hidric corect ajută planta să treacă mai bine peste iarnă. La sfârşitul verii nu se mai administrează îngrăşăminte pe bază de azot, iar tăierile se stopează înainte de venirea îngheţului.

Citește și Ghiveciul potrivit pentru plantele tale

În cazul plantelor de talie mică sau a celor târâtoare, mulcirea constă în acoperirea plantelor în întregime, în timp ce la cele mai înalte se acoperă doar baza. Pentru acest tip de protecţie se folosesc frunze uscate, rumeguş, scoarţă de copac, paie, mraniţă sau hârtie specială pentru mulcit.

Poţi proteja plantele de grădină prin acoperirea lor cu diferite materiale textile, cutii de carton sau chiar sticle de plastic tăiate. Atenţie, în cazul acestei metode, trebuie asigurată aerisirea plantelor deoarece, dacă nu sunt ventilate şi temperatura creşte brusc, se pot opări.

Plantele la ghiveci se mută în casă sau în încăperi protejate de frig. În cazul în care sunt prea mari şi nu se pot muta, vor fi acoperite cu materiale textile, pământ sau mulci, deoarece rădăcinile lor sunt mult mai expuse îngheţului decât atunci când sunt cultivate direct în sol.

La plantele agăţătoare sensibile se va fixa în jurul tulpinilor o plasă care se va umple cu frunze uscate, paie.

Citește și Trandafirii cățărători – tăieri de primăvară

Plantele sensibile, dar de dimensiuni mai mari, precum arbuştii proaspăt plantaţi, pot fi protejate cu un mic cort confecţionat din ţăruşi şi material textile sau carton, având grijă ca greutatea zăpezii să nu îl distrugă.

Metode de protecție a plantelor pe timpul iernii: tehnologii moderne

O metodă puţin mai sofisticată de protecţie este îngheţarea plantelor cu ajutorul unor sisteme de irigat care administrează apă în mod constant pe suprafaţa întregii culturi. Administrată constant pe suprafaţa plantelor, apa îngheaţă la venirea frigului, protejându-le de ger, vânt şi schimbările bruşte de temperatură.

Pentru a mişca în mod benefic masele de aer se folosesc ventilatoare, aerul rece de la nivelul solului fiind înlocuit de curenţi mai calzi.

Protejarea culturilor de legume în câmp se poate face prin folosirea unor huse speciale, reuşind chiar prelungirea sezonului lor de recoltare.

În cazul în care avem o cultură deosebit de sensibilă sau valoarea acesteia este ridicată, se pot instala mici radiatoare de căldură special concepute, investiţia fiind totuşi destul de mare.

Citește și Vița de vie – tăieri de primăvară

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply