Vița de vie – tăieri de primăvară

0

Vița de vie

Vița de vie este gata pentru a fi tăiată. Știi că această operațiune este foarte importantă pentru a avea în toamnă struguri mari și dulci, însă nu știi exact cum să procedezi? Iată câteva sfaturi utile!

Vița de vie este, din punct de vedere al modului de dezvoltare, o liană perenă, Nu are o structură foarte complicată, însă este esențial să o cunoști pentru a-ți fi mai ușor să identifici ce anume trebuie să tai primăvara.

Astfel, vița de vie este compusă din:

  • butuc: trunchiul gros care crește din pământ
  • buturugă: nodul îngroșat din partea de sus a butucului care conține mai mulți muguri dorminzi și din care pot porni ramificații de vârste și dimensiuni diferite
  • coarde de doi ani: formează cea mai mare parte din rețeaua de ramificații a viței
  • coarde de un an: lăstarii apăruți și dezvoltați anul trecut, flexibili, foarte puțin lemnificați. Acestea sunt ramurile care poartă rod – dacă sunt crescute din coarde de doi ani – sau ramuri de structură sau coarde lacome – dacă sunt dezvoltate direct din buturugă.

Citește și Trandafirii cățărători – tăieri de primăvară

Acum, că știi din ce este alcătuită vița de vie, este foarte simplu să descâlcești în desișul de crenguțe și să tai exact ce trebuie și cât trebuie. Practic, la tăierea de rodire, care se efectuează primăvara devreme, se taie – pe lângă segmentele bolnave sau uscate – doar coardele de un an.

Coardele lacome (denumite astfel pentru că se dezvoltă rapid, consumând resursele viței, însă nu produc struguri), care pornesc din buturugi, se taie complet, cu o excepție: atunci când vrei să le transformi într-o ramură de structură.

Coardele de rod, dezvoltate din coardele de doi ani, se scurtează la doar doi muguri distanță de ramura din care pornesc. Și asta-i tot. Simplu, nu-i așa?

Atenție, urmând acești pași, vei îndepărta în jur de 90% din volumul viței de vie. Dar acest lucru nu trebuie să te sperie, doar o tăiere severă (și corectă) va determina formarea unor ciorchini de struguri cu boabe mari, dulci și aromate.

În continuare te invit să urmărești un film (în limba engleză) cu câteva exemple practice.

Află Cum te poți abona la revista Casa și grădina.

Foto: Fotolia – hofi777

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply