Livada în luna lui Brumar

0

luna lui Brumar

Odată cu luna lui Brumar, forfota din livadă se va reduce treptat, treptat, lăsând loc liniştii… în aşteptarea iernii. Acum poţi consuma în tihna căminului cald roadele promise ale livezii. Cu toate acestea, mai sunt câteva lucrări care trebuie duse la capăt fără amânare.

Lucrări în livadă în luna lui Brumar

Acum este momentul ideal să începi să defrişezi pomii răzleţi, neproductivi, debili sau bolnavi, completând în acelaşi timp golurile din parcele cu pomi din aceleaşi specii şi de acelaşi soi.

Chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute, să ştii că încă mai poţi executa tăieri ale pomilor. Vei acorda o atenţie deosebită lucrărilor de curăţare a coroanei, eliminând ramurile rupte sau bolnave şi fructele mumifiate. Aceste măsuri de prevenire vor diminua efectele negative ale bolilor şi dăunătorilor din anul următor. Poţi executa tăieri de sezon la pomii pe rod pentru a obţine un echilibru între procesele de rodire şi de creştere.

Până la apariţia temperaturilor negative şi până la primul îngheţ al solului, vei continua plantările de pomi şi de arbuşti fructiferi dacă este cazul. O grijă deosebită o vei acorda materialului săditor în timpul transportului pentru ca rădăcinile să nu fie expuse la frig sau la deshidratare, având în vedere că acestea sunt mult mai sensibile la temperaturi scăzute şi la uscare decât partea aeriană.

Citește și Anghinarea, sursă bogată de potasiu şi magneziu

Atenție! În general, rădăcinile pomilor şi mai ales cele de cais, de piersic şi de migdal, care sunt uşor deshidratate, pun în pericol prinderea după plantare, chiar dacă se încearcă hidratarea ulterioară.

Plantaţiile noi, neîmprejmuite, pot fi protejate împotriva rozătoarelor învelind trunchiurile cu tulpini de porumb, de floarea soarelui, cu hârtie cerată etc.

Depozitarea fructelor în luna lui Brumar

În luna noiembrie vei continua depozitarea fructelor. Creează condiţiile optime păstrării acestora prin reglarea temperaturilor şi a umidităţii în depozite, beciuri sau în spaţiile improvizate. Astfel, vei avea în vedere oscilaţiile de temperatură dintre zi şi noapte care determină procesul de „transpiraţie” a fructelor şi, implicit, reactivarea ciupercilor aflate în stare latentă pe suprafaţa produselor. Controlează temperatura prin aerisire, respectiv prin închiderea spaţiilor de depozitare. Temperatura de păstrare a fructelor o vei menţine în limitele 0-4°C, iar umiditatea va fi de 85-90%. Dirijarea umidităţii atmosferice în spaţiile de depozitare poate fi făcută prin udarea pavimentului sau prin amplasarea de vase cu apă, evitându-se astfel deshidratarea fructelor.

Citește și Andivele, aurul alb al legumelor

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply