Gradina din ghivece. Cateva sfaturi pentru gradinile mici

0

O gradina mică este o povocare, dar soluția cea mai bună pentru a câștiga spațiu și a avea cât mai multă vedeață stă în amenajarea grădinii pe principiul grădina din ghivece.

grădina din ghivece

Ghivecele sunt destinate mai ales spațiului interior, dar se dovedesc a fi extrem de utile și practice și afară pentru că le poți organiza după cum vrei, le poți combina, le poți muta și îți permit să folosești spații aparent pierdute – zonele de lângă casă, de pe lângă gard, zonele cu pământ de proastă calitate ori cele unde ”nu crește nimic”.

Grădina din ghiveci este o excelentă soluție și pentru a te extinde pe verticală, în balcoanele casei, pe pereți sau în zonle unde în mod normal plantele nu pot să se dezvolte. Marele avantaj pe care îl au ghivecele exterioare este că acestea nu au nevoie (decât în situații anume) de farfurii, iar drenajul apei se poate face natural. În plus plantele beneficiază de apa de ploaie și de umezeala naturală, fiind mult mai bine protejetate de ghivece.

Citeste si: Trucuri de decor pentru ghivecele de flori

Nu este deloc complicat să amenejezi o grădină din ghivece, ai nevoie de pământ de bună calitate, de vase diferite, de idei pentru a decora vasele, de rabdare și un buget de timp pe care să-l investești îpentru îngrijirea plantelor din grădina din ghivece. Partea cea mai bună este că dacă vei alege plante perene, dacă vei folosi sol de bună calitate, timpul pe care trebuie să-l aloci pentru a întreține grădina din ghivece este foarte mic.

grădina din ghivece (2)Iată cele mai bune trucuri pentru a o organiza estetic grădina din ghivece.

Folosește ornamente pentru un decor. Totul ține de imaginația ta. Nu omite farmecul bolovanilor, a ghivecelor etajate, a decorațiunilor din piatră și a celor metalice. Foloșește cioburi, bucăți de sticlă colorată, pietre de râu, sfoară.

Citeste si: Cele mai frumoase ghivece de flori

Folosește ghivece diferite, dar care să aibă ceva în comun: forma, culoarea sau elementele de decor. Reciclează diferite vase din casă scoase din uz pentru a le transforma în ghivece. Marele beneficiu este că poți folosi o oală spartă, o strecurătoare veche, cizmele de cauciuc vechi, dar și blocurile de beton. Nu omite sticlele de plastic, bidoanele și alte recipiente care toate pot să devină ghivece. Cele mai multe pot fi vopsite cu vopseluri acrilice. Acestea rezită bine în timp. Alege câteva culori și combină, după pofta inimii.

Citeste si: Legume in ghiveci. Cateva sfaturi

Păstrează proporționalitatea plantelor și a ghivecelor. Este esențial să ții cont de dimensiunea ghivecelor în raport cu cea a plantelor, dacă vrei o grădină în ghiveci sănătoasă și estetică. În cazul unei plante anuale, ține cont de potențialul ei de creștere pentru un sezon. Plantele perene au mai mult timp să își extindă rădăcinile și să ocupe mai mult spațiu în jur. Că regulă generală, înălțimea plantei ar trebui să fie egală cu adâncimea ghiveciului.

Citeste si: Totul despre ghivecele pentru plante

Aranjează ghivecele în mod estetic. Experimentează diverse aranjamente, combinând plantele. Combină plante complementare. Folosește scări, bănci de lemn, etajere, bolovani sau bucăți de beton pentru a înălța unele ghivece. În gradina din ghivece totul este permis, iar unica limită este imaginația ta și timpul pe care dorești să-l investești.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply